Husté sněžení komplikuje dopravu, vítr láme stromy

5. leden 2012
Zprávy , Zprávy

Na dvě desítky zásahů už mají dnes za sebou krajští hasiči. Kvůli silnému větru hlavně odstraňují spadlé a nebezpečně nakloněné stromy. K vážnějšímu ohrožení podle nich nedošlo. Počasí také začalo komplikovat dopravu.

Silný vítr a sníh omezil provoz na bruntálských silnicích. Během dopoledne tam napadlo přibližně deset centimetrů sněhu a stále hustě sněží. Na místě jsou pracovníci technických služeb a policisté, kteří řídí dopravu. Kamiony do města vůbec nepouštějí.

„Průjezdnost městem Bruntál je omezená. Na ulicích Jesenická, Olomoucká a Nádražní je odstavována nákladní doprava, pouštíme pouze osobní vozidla,“ potvrdila bruntálská policejní mluvčí Pavla Tušková.

Na Rýmařovsku jsou zatím všechny komunikace sjízdné. „V Krnově informujeme o vzniklé situaci na Bruntálsku, ve směru na Bruntál nákladní vozidla nepouštíme. Všechny řidiče upozorňujeme na zvýšenou opatrnost a přizpůsobení jízdy povětrnostním podmínkám a sjízdnosti vozovek,“ dodala policejní mluvčí.

Potíže jsou i u hranic se Slovenskem

V Mostech u Jablunkova je kvůli sněžení zavřený jeden pruh silnice první třídy u hraničního přechodu se Slovenskem. Cestáři se snaží obnovit provoz nesjízdných úseků tranzitního tahu a policisté proto pouštějí dopravu kyvadlově. Řidiči musejí počítat s až tříkilometrovými kolonami.

Kamiony v koloně

„Jedná se o frekventovanou důležitou mezinárodní komunikaci. Ta část, která je v současné době uzavřena, se nyní ošetřuje a pak se bude střídavě pouštět právě na tuto část silnice provoz a bude se ošetřovat další část silnice, která je špatně průjezdná,“ popisuje policejní mluvčí Vlastimil Starzyk.

V Karviné přišli kvůli větru o vánoční strom

Silný vítr poničil vánoční strom na centrálním karvinském náměstí. Na místě zasahovaly čety technických služeb i strážníci. S pomocí těžké techniky desetimetrový smrk postupně rozřezali, aby neohrozil kolemjdoucí.

„Obvykle strom odstrojujeme až kolem Tří králů, takže trošičku nás to mrzí, nicméně strom podélně praskl a mohl by lidi ohrozit, mohl by spadnout. Bylo proto rozhodnuto ho odstranit,“ poznamenala mluvčí magistrátu Šárka Swiderová.

Silný vítr sužuje prakticky celé Česko už od středy. Meteorologové varují, že se dnes a v pátek přes republiku prožene vichřice, na horách hrozí orkán.

autoři: ada , tif , Michal Schoffer , Jana Jeckelová
Spustit audio