Hygienici vyzvali k vyšetření lidi, kteří byli v kontaktu s lékařem s AIDS

17. leden 2012

Desítky lidí v Ostravě se obávají nákazy smrtelnou chorobou. Jde o pacienty a sexuální partnery zubaře Jana Zháněla. Krajští hygienici je vyzývají, aby se nechali otestovat na přítomnost viru HIV v krvi. Podezření, že ostravský lékař a bývalý ředitel městské nemocnice trpěl nevyléčitelnou nemocí AIDS vyšlo najevo, když se oběsil na své chatě.

Zubařské křeslo nahání strach většině lidí. Někteří se ale bojí i poté, co dávno opustili ordinaci. Jde o pacienty ostravského zubaře Jana Zháněla.

Deset let si od něj nechal ošetřovat chrup i tento muž. Z pochopitelných důvodu chce zůstat v anonymitě. „Asi opravdu se rozhodnu pro absolvování těch testů, protože člověk nikdy neví. A myslím si, že poté co, doufám, že ten výsledek bude negativní, tak se mi prostě bude líp spát,“ říká.

Po zveřejnění výzvy se přihlásily desítky lidí, kteří mají podobné obavy. Možností, jak se ujistit, že jsou zdraví, mají několik.

„Vyšetření krve u svého praktického lékaře, u Zdravotního ústavu Ostrava – to jsou všechno placené služby. Anebo každý čtvrtek v odpoledních hodinách zdarma na infekční klinice Fakultní nemocnice Ostrava,“ říká Radim Mudra z Krajské hygienické stanice v Ostravě.

Předseda oblastní stomatologické komory Petr Mlejnek říká, že nakaženým lékařům nemůže nikdo zakázat vykonávání své praxe. Musejí ale dodržovat přísnější pravidla.

„V každém případě by se měl chovat vůči sobě tak, aby nenakazil ostatní. Měl by dojít na hygienickou stanici, kde mu poradí, jak postupovat při vyšetření a vyšetření pacientů,“ vysvětluje Mlejnek.

Hygienici ale nic o problémech doktora Zháněla nevěděli. „Tuto informaci nemáme k dispozici,“ potvrdil Radim Mudra.

Hygienici i zubaři se však shodují, že riziko je v těchto případech minimální.

Spustit audio

Více z pořadu