Kdy se děti vrátí do škol? Definitivní rozhodnutí padne ve středu po Velikonocích

V pondělí 12. dubna by se mohli vrátit do škol žáci prvního stupně základních škol, v učebnách by se jednotlivé skupiny střídala po týdnu. Mateřské školy by se měly otevřít předškolákům. Počítá s tím společný plán, který ve čtvrtek v poledne představili ministři školství a zdravotnictví po jednání vládní Rady pro zdravotní rizika.  Ve středu po Velikonocích bude oznámeno, jestli se školy otevřou ve všech okresech. Za jakých podmínek by mohlo k návratu dětí do tříd dojít?

Čtěte také

Otevírání školských zařízení se má řídit aktuálním stavem epidemie v jednotlivých okresech, ne všude tedy musí nutně k otevření škol dojít k datu 12. dubna, řekl na tiskové konferenci ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga.

Záměr musí ještě v úterý odsouhlasit vláda a termín se podle ministra Plagy potvrdí ve středu, a to opět na základě epidemické situace. Klíčovým kritériem bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného vývoj reprodukčního čísla. Tam, kde bude vyšší než 1, budou muset návrat do lavic minimálně o týden odložit.

Testy a roušky na školách

Na základních školách budou muset všichni stejně jako na podzim a v zimě povinně nosit roušky. Platí také instrukce často větrat a dodržovat rozestupy a další hygienická opatření. Novinkou bude pravidelné antigenní testování žáků v intervalu dvakrát týdně.

Čtěte také

„Všechny testy jsou neinvazivní, nebolestivé, bez nepříjemných vjemů pro děti – bylo to vyzkoušeno v Rakousku,“ ujistil za ministerstvo zdravotnictví Jan Blatný. Podle Roberta Plagy bude u nejmenších dětí během testu možná přítomnost zákonného zástupce.

Předškoláci sice nebudou muset absolvovat povinné testy, ale zato se budou moct setkávat pouze ve skupinách o maximálním počtu 15 dětí.

Praktická výuka a individuální konzultace

Ostatní žáci a studenti si budou muset na návrat do školy ještě počkat. Ministerstvo školství plánuje umožnit dobrovolné konzultace žákům druhého stupně základních škol a středních škol, kteří mají problémy s prospěchem, a to ve skupinách do šesti studentů.

V pondělí 19. dubna by se podle Jana Blatného mohli na praktickou výuku a do laboratoří vrátit studenti posledních ročníků vysokých škol. Rozhodne se o tom týden předem s ohledem na vývoj epidemie.

Návrat dětí do škol je podle obou ministrů prioritou. Podle Blatného ani Plagy to ale neznamená začátek rozvolňování dalších opatření v boji proti koronaviru.

Spustit audio

Související