Při cestě do budapešťských lázní si dejte pozor na pokuty

28. leden 2013
Autem po Evropě

V rámci našeho pravidelného seriálu jezdíme Autem po Evropě. Z hlediska zimní turistiky je Maďarsko poměrně netradiční země, protože v zimě se do ní nejezdí jen lyžovat nebo na horské túry. Tento stát totiž nabízí i léčivou vodu v termálních lázních v Budapešti. Teď se do nich vydáme i my.

Zimní Budapešť inzeruje v největších světových denících. Před lety lákal návštěvníky do lázní také americký herec maďarsko-židovského původu Tony Curtis. Ten Američanům tvrdil, že v Budapešti je dobré si nejdřív najít dívku, která nemluví anglicky, ale také si prohřát kosti v lázních. Od té doby se do hlavního města Maďarska vydává 40 až 50 tisíc Američanů ročně.

Před několika dny věnoval německý portál Spiegel velký prostor termálním koupelím. Podle tohoto mimořádně navštěvovaného webu by byl hřích během návštěvy Budapešti lázně vynechat. Proto byste měli Gellért, Lukács, Rudas a další rozhodně navštívit.

„Ve vodě jsme dobří,“ tvrdí Maďaři. Jsou dobří i v údržbě zimních cest. Na dálnicích nebývá problém a ke kalamitě dochází jen výjimečně. V hlavním městě je lepší využívat městskou dopravu, která zdražila. Jeden lístek stojí v přepočtu 33 Kč. Pro cizince, který plánuje několikadenní návštěvu, se proto vyplatí koupě budapešťské karty. Ta slouží na hromadnou dopravu, ale také s ní můžete získat slevu do lázní nebo muzeí.

U dálnic vás můžou překvapit dlouhé řady kamiónů i radary

Dálniční známku vystavují v Maďarsku minimálně na 10 dní, která stojí 270 korun. Právě u dálnic můžete narazit na nejdražší pohonné hmoty. Vycházejí na 44 až 48 Kč za litr. Parkování okolo lázní bývá složité a drahé. Za hodinu zaplatíte okolo 45 až 50 korun.

Maďarské dopravní předpisy jsou stejné jako ty české. Řidiči by si měli dát pozor na radary u dálnic. Můžete se setkat s tabulemi upozorňujícími na měření rychlosti. Jsou však také skryté – na nadjezdech většinou stojí civilní auto a monitoruje příliš rychle jedoucí řidiče. Po kilometru vás zastaví policejní auto a pokuta se může vyšplhat až do výše 100 tisíc forintů, což je 10 tisíc korun.

Na dálnici si dejte pozor také na velké množství kamiónů mířících z Rumunska, Bulharska a Turecka. Často jezdí těsně za sebou. Naštěstí pro ně platí zákaz předjíždění. Všeobecně platí: jezděte opatrně a co nejméně agresívně.

ÚAMK Turistické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
autor: gmp
Spustit audio

Více z pořadu