Rodiny a ekonomická krize? Slevy na první dítě nebo sociální energetický tarif, navrhuje studie PAQ Research

Každá pátá rodina v Česku omezila kvůli inflaci výdaje na vzdělávání svých dětí, například jejich kroužky. Mnohem častěji musí šetřit chudší domácnosti, které rostoucí ceny bydlení a potravin zasáhly silněji. Ukázal to průzkum společnosti PAQ Research mezi 500 rodinami s dětmi.

Čtyřiceti procentům dotázaných rodin zbývá po zaplacení bydlení a dalších nutných výdajů méně než 100 korun na osobu na den. Před rokem bylo takových rodin 25 procent, říká spoluautor studie Václav Korbel z PAQ Research.

Výlety i lyžařské kurzy

„Rodiny musely hodně snížit úspory, hlavně ty nízkopříjmové, ale snaží se nesnižovat výdaje na vzdělávání. Data ukazují, že pětina rodin snížila výdaje na vzdělávání a zhruba třetina o tom přemýšlela,“ popisuje Korbel.

Rodiny nejčastěji šetřily třeba na poznávacích výletech, kulturních akcích a podobně. Chudší rodiny ale hledaly úspory i na lyžařských kurzech nebo kroužcích.

Čtěte také

Pomohlo by například větší zapojení obcí nebo škol třeba prostřednictvím obědů a kroužků zdarma. Stát by měl taky podle autorů studie zvýšit daňové slevy na první dítě pro rodiny s nižšími příjmy nebo zavést sociální energetický tarif. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL se ale nic z toho nechystá.

Počítám především s maximálním využíváním příspěvku na bydlení, protože to je garance toho, aby se domácnost v rámci toho sociálního systému nepropadala,“ komentuje Jurečka. I to je ale podle studie PAQ Research důležitý krok. 

autoři: Vít Andrle , agf
Spustit audio

Související