Štěnice zamořily vysokoškolské koleje v Ostravě-Porubě

9. prosinec 2011

Na kolejích v Ostravě-Porubě bojují se štěnicemi. Titěrný hmyz, který v noci saje krev nic netušícím lidem, se na pokojích studentů objevil před měsícem. Od té doby už tam několikrát zasahovali specialisté z deratizační firmy. Vedení Vysoké školy báňské-Technické univerzity ale zatím neví, jestli boj s nepříjemným a houževnatým hmyzem vyhráli.

Nic nedokáže člověku pít krev tak, jako nezvaný host. V případě štěnic to platí doslova. Přesvědčil se o tom i student Zdeněk Duffek. Ve svém pokoji na kolejích ukazuje, kde se mu nepříjemná návštěva usídlila.

„U zdi byla taková záclona a za ní byly schované. Takže to šlo na spálení a všechno, co šlo odstranit, tak jsme odstranili. Plakáty, koberec, vůbec nic tady teď není,“ říká student, který kolonii stovky krvežíznivých brouků odhalil poté, co se jeho spolubydlícím začaly dělat nepříjemné otoky na těle.

„To byl opravdu šok. A když jsme na to přišli, trvalo to zhruba jeden den, než přijela odborná firma. Přes tu noc jsem to psychicky nezvládl a musel jsem spát jinde, protože opravdu to byl hodně nepříjemný pocit,“ přiznává Duffek.

Problémy se vyskytly hned ve dvou patrech budovy, potvrdila mluvčí univerzity Táňa Kantorková. Jak se tam štěnice dostaly, neví. „Protože to vajíčko se nalepí a může se přinést jakkoli a kýmkoli. A ono to vůbec nesouvisí s hygienou. Mohla to být návštěva, mohl to být ubytovaný student, mohl to být kdokoliv,“ upozorňuje mluvčí.

S broukem na kolejích bojují už od listopadu čety specialistů s postřiky. Protivník je ale velmi odolný. „Malý hmyz, který se protáhne opravdu nepatrnými skulinami. Vydrží třeba za obrazem, za hodinami, gaučem dlouhé měsíce bez krve,“ vysvětluje deratizátor Dušan Veselý.

Obyvatelé kolejí se teď nejvíc bojí toho, že si štěnice přivezou i domů. Univerzita zatím žádné odškodnění poštípaných studentů nechystá.

Spustit audio

Více z pořadu