Třinec má za sebou bouřlivou debatu o hospodaření města

17. prosinec 2011

Během schvalování rozpočtu na příští rok se opoziční politici pustili do vedení města. Kritizovali, že málo šetří a mimo jiné navrhovali snížit počet funkcionářů. Návrhy na rekonstrukci městské rady ale nakonec nepodpořili ani všichni jejich kolegové z opozičních řad.

Debaty o financích zabraly zastupitelům dlouhé desítky minut. Jan Ferenc z hnutí Coexistentia vyčítal vedení radnice, že málo šetří. Nelíbí se mu, že se v novém rozpočtu rozpustí i 23 milionů, které zbyly v tom letošním.

„Očekával jsem, že bude vytvořena nějaká rezerva pro případ, že přijdou dotace z Evropské unie. Nelze ten rozpočet vyčerpat tak, že tam nebude mít žádné rezervy. Proto jsem navrhoval úspory ve výdajích a ve mzdách městského úřadu i městské policie,“ vysvětluje opoziční zastupitel.

Sociální demokraté a komunisté zase přišli s nápadem, jak ušetřit více než milion korun. Snížit počet radních z 11 na 9 a počet místostarostů ze tří na dva.

„A doplnění městské rady dvěma členy za sociální demokracii, jedním za Coexistencii a jednoho za KSČM. Při současném složení rady, kdy v radě není ani jeden ekonom, ani jeden národohospodář by to bylo jen ku prospěchu,“ navrhuje Gustav Pilch z KSČM.

Pro razantní změny ve vedení hutnického města nakonec nehlasovali ani všichni jeho opoziční kolegové. Rozpočet na rok 2012 naopak podporu našel.

„Jsem velice ráda, že byl schválen. Byl jednomyslně doporučen finančním výborem a došlo ke shodě a myslím, že nebyl chápán koaličně – opozičně,“ říká starostka Věra Palkovská.

V rozpočtu ve výši necelých 600 milionů korun se najdou peníze třeba na úpravu území u budoucí hokejové haly nebo na stavbu chodníku z Oldřichovic do Nebor.

Spustit audio

Více z pořadu