V Ostravě vznikne unikátní vzdělávací centrum

21. prosinec 2011

V Ostravě začne zanedlouho vznikat Svět techniky. Unikání vzdělávací centrum vyroste v historicky cenném areálu Dolní oblasti Vítkovic. Jeho cílem bude nadchnout děti a mladé lidi pro přírodní vědy. Mluví se přitom o nebývalém propojení zábavy a vzdělávání do jednoho celku. Komplex za bezmála 700 milionů korun se začne stavět především z evropských peněz příští rok a první návštěvníky přivítá v roce 2014.

Fyzikální síly působící na člověka při zemětřesení nebo třeba při zběsilé jízdě autem. Nejen to poznají návštěvníci na vlastní kůži a ještě se přitom něco dozvědí.

„Člověk by měl mít možnost pochopit i pro ně složitější věci. Hrajete si s jednotlivými hračkami, pochopíte, že vlastně nejde o nic složitého,“ přibližuje Svět techniky jeho ředitel Jakub Švrček.

Avantgardní budova podle architekta Josefa Pleskota se začne stavět příští rok na jaře. Unikátní bude díky zrcadlové fasádě.

„Speciální sklo, které má zrcadlový efekt a zároveň přes ně vidíte. V určitých podmínkách bude průhledné a v jiných bude světlo odrážet. Čili v zásadě budete přijíždět a uvidíte nádherný interaktivní obraz vysokých pecí a zároveň sebe a bude to asi opravdu největší interaktivní obraz na světě,“ říká ředitel holdingu Vítkovice Jan Světlík.

Vnitřek má zase zaujmout hlavně školáky. Atraktivní hračky je mají inspirovat k tomu, aby techniku začali sami tvořit a ne ji jenom používat, říká rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

„A to si myslím, že je vlastně ta klíčová úloha tohoto centra. Najít a podchytit talenty, aby přišly studovat technické obory, protože si myslím, že na tom vlastně stojí budoucnost nejen tohoto regionu,“ dodává rektor.

Zázemí má být hotové za dva roky. Ještě déle bude trvat výroba samotného vybavení a exponátů.

Spustit audio

Více z pořadu