V příštích pěti letech by v Praze mělo vzniknout asi 700 nových bytů jako součást projektu magistrátu

20. září 2021

Pražští radní v pondělí odsouhlasili přípravu prvních staveb pod hlavičkou Pražské developerské společnosti, kterou město založilo vloni. Nové bytové domy budou rozprostřené v různých částech Prahy.

Podle v pondělí schválených dokumentů by prvních celkem asi 300 bytů mělo vzniknout na získaných pozemcích na Smíchově, Zlíchově, Palmovce, Ládví a také ve Vršovicích, kde je výstavba součástí plánované úpravy fotbalového stadionu Ďolíček.

Čtěte také

Na úpravu stadionu chystá město architektonickou soutěž ve spolupráci s Prahou 10. Magistrát už je také s radnicí domluvený, že zhruba třetina bytů z plánovaného bytového domu připadne do vlastnictví městské části. S výstavbou se počítá až v dalším volebním období. Podle současného navrženého harmonogramu by měli dělníci pracovat mezi roky 2023 a 2026. O stavbách s dalšími stovkami bytů budou radní jednat ještě v příštím týdnu.

Jaká je role Pražské developerské společnosti?

V budoucnu by fungování městské developerské společnosti mělo pro Prahu znamenat tisíce nových bytů. „Ve střednědobém horizontu – třeba v průběhu 20 let – jsme schopni postavit šest, sedm tisíc bytů na pozemcích hlavního města. Potom dále povedeme debatu o procentu jednotlivých druhů bydlení,“ říká náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (Spojené síly pro Prahu).

Další dva aktuální projekty výstavby by se týkaly domů v Nových Dvorech a Dolních Počernicích. Městská společnost má zatím k dispozici deset pozemků s tržní hodnotou necelé tři miliardy korun.

Čtěte také

Vznik Pražské developerské společnosti schválili zastupitelé vloni. Má být jedním ze způsobů řešení krize s dostupným bydlením v Praze. Na vytipovaných a později získaných pozemcích má a bude mít na starosti celý projekt výstavby bytových domů od přípravy třeba až k získávání razítek pro územní nebo stavební povolení. Hlavní přínos tak má být ve zrychlení celého procesu výstavby – nyní totiž není neobvyklé, že trvá i 10 let.

Spustit audio