Zahájení opravy Svinovských mostů provázejí kolony aut

16. leden 2012

Ostravská doprava zažívá zatěžkávací zkoušku – první všední den objíždějí řidiči ve směru do centra klíčové Svinovské mosty, které se budou více než rok opravovat. Na objízdných trasách se tvoří kolony, ke kolapsu však zatím podle policie nedošlo.

Dojet dnes ráno včas do práce nebo s dětmi do školy byl pro nejednoho obyvatele Ostravy neřešitelný úkol – venku čekaly ucpané křižovatky a dlouhé kolony.

Řidiči nešetřili kritikou. „Je to absolutně neprůjezdné a mělo by se to řešit jiným odklonem než toto řešení, co je v současnosti,“ říká jeden z nich.

V Ostravě jsou v tuto chvíli dvě kritická místa – na Opavské ulici směrem k Rudné a na Bílovecké od svinovského nádraží na Polanku nad Odrou, kde se kolona aut pohybuje velmi pomalu.

Aby nedošlo ke kolapsu, policisté na mnoha místech vypnuli semafory a sami řídí dopravu. „V určité chvíli byl provoz velmi pomalý a vozidla stála,“ řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

Policisté navíc od rána pokutovali řidiče, kteří nerespektují zákaz vjezdu a na uzavřené Svinovské mosty vjíždějí.

Řidiči zkoušejí alternativy, kolony jsou ale všude

Většina aut mířících od Opavy do centra se snaží jet hlavní objízdnou trasou po ulici 17. listopadu. V Porubě se tvoří kolona, kvůli které nemohou auta z jiných směrů projet křižovatku na zelenou.

Hlavní objízdná trasa vede kolem Vysoké školy báňské ke Klimkovicím, kde mohou řidiči najet na dálnici zbavenou poplatku a poměrně dlouhou objížďkou se dostanou do centra. O něco dříve mohou odbočit na Rudnou ulici, ovšem s rizikem hustého provozu i za normálních okolností.

Objízdné trasy - Ostrava Svinov

Jen někteří řidiči se vydávají některou alternativní cestou, například od Slovanu na centrum jako obvykle a před uzavřenými Svinovskými mosty uhnou do uliček uvnitř města, které se však mohou také snadno ucpat.

Z Poruby lze jet ještě přes Děhylov na Hlučín a přes Přívoz do centra. Tuto cestu ale využívá během špičky hodně řidičů z Hlučínska a jako objízdná trasa by nemusela pomoci.

Jistota v MHD

Zatímco řidiči v Ostravě trpí a hledají objízdné trasy, jízda tramvají z Poruby do centra byla prozatím sázkou na jistotu.

„Osobní vozy budou mít problém, ale tramvaj jede plynule. Všichni by měli jet prostředkem MHD, je to rychlejší a pohodlnější,“ pochvaluje si v tramvaji jeden z cestujících.

Zdržení tramvají mimo špičku bylo dnes na Svinovských mostech minimální. Někteří cestující si výluky všimli je díky o pár metrů desítek dále přesunutému nástupišti.

Omezení potrvá víc než rok

Omezení na Svinovských mostech potrvá déle než rok, stavaři budou pracovat na etapy. Teď jde o směr do centra, zhruba za půl roku bude tato část hotová a začne se pracovat na směru do Opavy.

Svinovské mosty jsou součástí jedné z nejvytíženějších komunikací, denně přes ně přejede přes 40.000 aut.

autoři: ada , čan , tif , Michal Schoffer
Spustit audio

Více z pořadu