Zahrádkáři na Ořechovce se obávají nového územního plánu. Proti možnosti výstavby podali námitku

18. červenec 2022 10:15

Z Prahy by mohla kvůli novému územnímu plánu v příštích letech zmizet řada zahrádkářských osad. Alespoň si to myslí sami zahrádkáři. Takzvaný Metropolitní plán, který magistrát připravuje, totiž podle nich na místech některých osad umožní výstavbu. A to může znamenat úplný zánik nebo výrazné omezení třeba i pro historické zahrádky. Například bezmála stoletou osadu na Ořechovce.

„Tady jsou vidět ta léta, jak ta zahrádka už je naformovaná, ty krásné růže, tady je od jahod, okurek, tamhle rybíz, rajčata, úplně všechno. Byla by to hrozná škoda, kdyby to, co se odpracovalo, zaniklo,“ předseda zahrádkářské osady Ořechovka Roman Šuffner ukazuje na dlouhou cestu, kterou z obou stran obklopují udržované zahrádky s okrasnými květinami nebo ovocnými stromy.

Námitka k Metropolitnímu plánu

Podle současného návrhu Metropolitního plánu by skrz osadu měla vést nová ulice. To by výrazně zredukovalo plochu osady, zahrádky přímo u cesty by se výrazně zmenšily nebo úplně zanikly.

Čtěte také

Přitom hned vedle má být nový park. „Ta zelená osa s tou cyklostezkou je padesát metrů od nás, a tady by bylo v podstatě totéž,“ dodává Šuffner.

Osada na Ořechovce vznikla v roce 1929, téměř padesát let života jí věnoval třeba i pan Květoslav s rodinou. „Asi od roku 1975. Možná, že bych musel broskev a fík a všechno dát pryč. Radost z toho nemám, ledacos jsme tady odpracovali.“

Zástupci osady poslali na magistrát proti vyznačení nové ulice v plánu námitku, podle zahrádkářů zánik ale hrozí asi deseti aktivním osadám v Praze, nejen té na Ořechovce. To, že je v plánu změna navržená, ale nemusí vyústit ve skutečnou stavbu.

Zahrádkářské osady jako fenomén Prahy

Podle mluvčího Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy Marka Váchy Metropolitní plán nic nenařizuje, není tedy jasně dáno, jak to reálně opravdu bude. Plán pouze na určitých územích umožňuje výstavbu nebo je chrání jako nezastavitelné. Jak dodává, pro Prahu jsou zahrádkářské osady důležité:

„Je to fenomén Prahy, který je potřeba chránit. Celkem je 364 takových osad, nicméně jako opravdu zahrádkové osady bylo vyhodnoceno 195 z nich a v plánu je k zachování 126. U těch, u kterých to tak není, je to dáno tím, že tam třeba lidi bydlí nebo ty osady nefungují. Plán navíc navrhuje 26 území, kde mohou vzniknout nové.“

Metropolitní plán by měl začít platit v roce 2023, město se teď zabývá došlými připomínkami veřejnosti, včetně těch podaných zahrádkáři z Ořechovky.

Spustit audio

Související