Zákazníci Bohemia Energy čekali v Praze před zavřeným klientským centrem. ‚Podnik končí?‘ podivovali se

14. říjen 2021 07:15

Zákazníci končící společnosti Bohemia Energy ve středu marně čekali před zákaznickým centrem v Praze. Firma jej uzavřela, podle vzkazu umístěného u vchodu z technických důvodů. Skupina se zhruba 900 tisíci odběrných míst se rozhodla ve středu ukončit podnikatelskou činnost.

U zákaznického centra největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku v Paláci Archa v Praze 1 se okolo 12. hodiny začali scházet zákazníci společnosti.

Skupina Bohemia Energy ještě v předchozích několika dnech rozesílala svým klientům dopisy nebo e-maily ohledně nového tarifu a změn cen energií. Informace dostali i ti, kteří měli podepsanou fixaci cen. Někteří proto ve středu chtěli navštívit zákaznické centrum.

Karel Ferdinand přijel z Nymburka, protože chtěl vědět víc o změně tarifu plynu od X Energie, která patří pod Bohemia Energy. Až na místě ale zjistil, že klientské centrum je zavřené.

„Včera jsem se z dopisu od X Energie dozvěděl, že mi zdražují plyn, ale mám fixovanou cenu plynu na dva roky. Chtěl jsem se tady stavit,“ popsal ve středu pro Radiožurnál.

‚Podnik končí?‘

Překvapená byla také Eva Košařová z Berouna, klientka Comfort Energy, která také patří pod Bohemia Energy.

„Přijela jsem kvůli smlouvě, kterou mám dopodepsat. Včera mi volala paní z Bohemia Energy, která mě lákala na plyn, protože já mám jen elektřinu. A teď vidím, že je zavřeno. Tento podnik končí?“ ptala se novinářů před zavřeným zákaznickým centrem.

U zákaznického centra nebyly kromě oznámení o jeho uzavření z technických důvodů žádné informace. Někteří lidé se proto snažili z místa dovolat na zákaznické linky společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle lidí, které oslovila agentura ČTK, ale byly linky okolo poledne obsazené.

„Máme ukončit smlouvu a nemáme kde. Dluží nám spoustu peněz, ale firmu není kde kontaktovat," řekl agentuře jeden ze zákazníků Bohemia Energy.

Zákazníci končící Bohemia Energy o dodávky energií nepřijdou. O elektřinu a plyn se postarají dodavatelé poslední instance, jako například E.ON, PRE nebo ČEZ.

Zákazníci se v tuto chvíli nemusejí sami o nic starat. Dodavatelé poslední instance se jim ozvou sami. Dodávky od těchto dodavatelů pak mohou trvat až šest měsíců. Zákazníci musí v této lhůtě uzavřít novou smlouvu o dodávkách energií.

Hledání dodavatele

Někteří zákazníci ale již během středy začali hledat nového dodavatele energií. Do zákaznického centra společnosti ČEZ Prodej na Riegrově náměstí v Hradci Králové dorazily desítky lidí.

Někteří dodavatelé energií už ale kvůli velkému náporu příjem zákazníků zastavili. Klienty ve čtvrtek dočasně přestala přijímat například společnost MND, podle firmy je cílem zajistit všem stávajícím i novým zákazníkům dlouhodobě udržitelné a stabilní podmínky.

„Jakmile se situace na trhu uklidní, tak naši nabídku samozřejmě obnovíme,“ uvedl ve středu ředitel marketingu MND Jan Sýkora.

Největší firmy na trhu, jako je ČEZ nebo Pražská energetika (PRE), zákazníky nadále přijímají, nabízené podmínky pro nové zájemce ale zpravidla nejsou tak výhodné jako pro současné klienty.

„Pražská energetika zákazníky neodmítá, nabídka pro nové klienty samozřejmě reflektuje obchodní ceny na trhu,“ uvedl mluvčí PRE Petr Holubec.

Mluvčí innogy Pavel Grochál uvedl, že zájem o převod energií k firmě je obrovský, jen ve čtvrtek společnost podle něj uzavřela 1500 nových kontraktů na dodávky energií.

autoři: Adam Bejšovec , ako | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio