55 let od trvalého otevření Pevnosti Dobrošov veřejnosti. Za tu dobu ji navštívily stovky tisíc lidí

3. květen 2024 08:05

Pevnost Dobrošov na Náchodsku vznikla před druhou světovou válkou jako součást československého opevnění severní hranice. Od května 1969 je trvale přístupná veřejnosti a za tu dobu si dělostřelecký a pěchotní sruby, včetně stovek metrů podzemních chodeb, prohlédly stovky tisíc lidí.

Čtěte také

„Tady hrála hudba a nad hlavami návštěvníků tenkrát létala strašně nízko helikoptéra,“ právě takto vzpomíná Eva Szabová na otevření pevnosti Dobrošov. Před 55 lety slavnostní momenty sledovala jako žákyně místní školy. Od té doby je ale s Dobrošovem spjatá, její matka totiž v pevnosti pracovala jako pokladní a malá Eva s ní v práci trávila velkou část volného času.

Třeba v maličké místnosti pro průvodce. „Tady v této místnosti jsem byla já, dvě průvodkyně a máma. Podívejte se, jak je to maličký prostor. A my jsme se sem prostě tak nějak nacpaly. Průvodkyně se střídaly a já jsem s nimi chodila do podzemí a tudy jsme se, po těch krkolomných schodech, vracely zpět.

V sedmdesátých letech byl o pevnost velký zájem, na prohlídky jezdilo i více než tisíc lidí denně. „1200 až 1300 návštěvníků za den. A spousta Němců. Koruna padesát bylo vstupné pro děti a důchodce, jinak dospělí zaplatili tři koruny.

Eva Szabová před 55 lety sledovala slavnostní momenty otevření pevnosti Dobrošov jako žákyně místní školy

Vzpomínek má Eva Szabová spoustu. Třeba když v polovině sedmdesátých let do pevnosti přivezli makety houfnic použité ve filmu Otakara Vávry Dny zrady. „Vyrobili to na Barrandově. Natáčeli to v pevnosti Hanička v Orlických horách, ale tam pro ně tenkrát neměli využití. Tak je rozebrali a přivezli sem na Dobrošov. A jsou tady dodnes.

Národní kulturní památka Pevnost Dobrošov se nachází poblíž vsi Dobrošov přibližně 2 km jihovýchodně od Náchoda a zahrnuje dělostřeleckou tvrz Dobrošov, rozsáhlé sály propojené systémem chodeb v podzemí tvrze a nedokončené systémy štol.

V šestnácti letech se z Evy stala průvodkyně, v pevnosti jako jedna ze zaměstnankyň působí doteď. Zažila toho spoustu, včetně natáčení několika filmů, třeba i maďarského sci-fi s českým názvem Pevnost. „Já si vzpomínám, že mě poslali tady na roh a teď šli dovnitř lidé, tak jsem jim musela vysvětlovat, že se tady právě natáčí film.

Čtěte také

Při otevření v roce 1969 byl veřejnosti přístupný pouze dělostřelecký srub Zelený, teprve časem k němu přibyly pěchotní sruby Jeřáb a Můstek.

„Jména těch objektů byla spjata s nějakou lokální záležitostí. Třeba srub Zelený stál na pozemku pana Zeleného, srub Můstek pak na místě, kde byl dříve historicky nějaký malý skokanský můstek pro lyžaře. A v místě srubu Jeřáb rostla pravděpodobně nějaká vzrostlá jeřabina, doplňuje správce pevnosti Dobrošov Martin Měřinský.

V současnosti lidé při prohlídce základního okruhu sestoupí 40 metrů do podzemí a v něm prochází trasu dlouhou zhruba tři čtvrtě kilometru. Kromě zmiňovaných původních vojenských srubů je všem zájemcům o historii československého pohraničního opevnění k dispozici moderní návštěvnické centrum s mnoha interaktivními prvky.

Spustit audio

Související