Amerika je pořád krásná a pohostinná země. Takhle Miloš Forman před 40 lety děkoval za prvního Oscara

Nejdřív nemohl sehnat peníze na produkci, pak se o něj začali přetahovat. Před čtyřiceti lety dostal Miloš Forman pět Oscarů za film Přelet nad kukaččím hnízdem.

Noc z 29. na 30. března 1976 pro něj znamenala životní a profesní zlom. Tehdy získal Miloš Forman za svůj film Přelet nad kukaččím hnízdem pět Oscarů, včetně ocenění za režii a nejlepší film.

„Amerika je pořád velká, krásná, pohostinná a svobodná země. Jsem vděčný lidem jako Saul, Michael, Jack, Louise, Ken Kesey. A musím poděkovat i těm, které není čas tu jmenovat. Děkuji,“ řekl Miloš Forman při přebírání zlaté sošky.

Oscaři katapultovali Formana mezi hollywoodskou extraligu

Přitom do toho večera ještě nebylo jisté, kam se bude jeho kariéra ubírat. Po svém prvním americkém filmu Taking Off získal Miloš Forman pověst režiséra divácky neúspěšných snímků. V rozhovoru pro dokument Co tě nezabije zavzpomínal, že se tehdy dostal do existenčních problémů.

Čtěte také

Problém byl i s financováním filmu. Nakonec však peníze sehnal. A s nimi také herce, kteří dostali za své výkony Oscary – Jacka Nicholsona a Louise Fletcherovou. Na střetu těchto dvou postav postavil Miloš Forman celý film i své osobní téma, totiž boj svobodně uvažujícího jednotlivce s nesmyslným systémem.

Přelet nad kukaččím hnízdem vydělal téměř 40násobek svých nákladů, Miloše Formana katapultoval do hollywoodské extraligy a otevřel mu cestu k dalším profesním snům.

autoři: šše , Radek Kříž
Spustit audio