Antivirus: V inzerátu e-mail nebo telefon nezveřejňujte. Bazaroví podvodníci mohou být organizovaní

11. prosinec 2023

Před Vánoci plno lidí nakupuje nejen v obchodech, ale i v různých bazarech. Důležité je tam dávat si pozor na podvodníky, varuje před nimi i policie. Nedávno odhalila organizovanou skupinu, která řádila právě na bazarech, a napáchala škody v milionech. Na co přesně si dát pozor?  

Škála podvodů na bazarech je široká, někdy jde jen o jednotlivce, kteří si vezmou peníze a nic nepošlou.

„Třeba to od začátku ani neplánovali, ale když se jim na jednu věc ozve víc zájemců, tak neodolají a peníze si vezmou ode všech. Pak se vymlouvají a doufají, že je poškození časem nechají být s tím, že jim to za těch pár stovek nebo tisícovek nestojí,“ vysvětluje redaktor Jan Cibulka.

Čtěte také

Pokud vás takto někdo podvede, je dobré se obrátit na policii. I když jste přišli o pár tisíc, tak takových poškozených bude víc a ve finále škody mohou být vysoké. „Pomůžete tak alespoň ostatním,“ dodává Cibulka.

Podvodnický gang

Nejde ale jen o jednotlivce – nedávno zasáhla policie proti podvodnickému gangu. V takových případech už nejde o neposlané zboží. Tihle pachatelé si vytipují oběti, které třeba nabízí něco online. Vydávají se za kupce, oběť kontaktují a pokusí se jí obrat o peníze.

A nejde o to samotné zboží: pachatelé oběť přesvědčí, že mají o věc zájem a že sami zařídí odvoz. Nasměrují pak prodávajícího na podvodnou webovou stránku, která se tváří jako stránka dopravce.

Pro platby by člověk měl použít nástroje, které mu bazar nabízí

„Přes ni pak vylákají z podvedeného buďto číslo karty, nebo přístupové údaje do internetového bankovnictví, a následně ho oberou o peníze,“ vysvětluje Cibulka.

Brusle za pár tisíc

Pachatelé takových složitějších bazarových podvodů mohou být organizovaní. Mají rozdělené role, někdo tipuje oběti, někdo jiný programuje podvodné stránky, další pachatelé pak ty poškozené kontaktují a snaží se je obrat, přičemž fungují bezmála jako profesionální callcentrum.

„A všechno tohle někdo organizuje, včetně následného praní těch ukradených peněz. V aktuálním případu šlo o pachatele z Ukrajiny a Česka, takže v telefonu zněli pro oběti důvěryhodně.“

Čtěte také

Jak zmiňuje policie, smutné na tom je, že oběťmi jsou obyčejní lidé, kteří třeba chtějí prodat za pár tisícovek brusle nebo kolo po dětech. Přitom místo toho přijdou během jednoho dne třeba o 50 tisíc korun. „V Rozhlase jsme dokonce mluvili s poškozenou, která takhle přes bazarový podvod přišla o bezmála 300 tisíc,“ připomíná Cibulka.

Jak se bránit?

Dá se předpokládat, že pachatelé budou čím dál lépe organizovaní i vybavení, v součtu jde totiž o miliony. Naštěstí se prodejní platformy snaží svoje klienty bránit. Aby to ale fungovalo, je potřeba, aby nakupující i prodávající používali pro komunikaci jen nástroje, které platforma nabízí.

„Ta následně může podvodníky odhalit. Ti se proto snaží oběti přesvědčit, aby si s nimi psaly někde jinde, třeba na Whatsappu nebo Viberu, tomu je určitě potřeba se vyhnout,“ varuje.

Pro platby by člověk měl použít nástroje, které mu bazar nabízí i pro platbu. Ten totiž platbu pozdrží do chvíle, než je obchod vyrovnaný, a v případě nesrovnalostí může zasáhnout. I tahle ochrana pak padá, pokud se člověk nechá přesvědčit, aby zaplatil převodem nebo přes cizí platební bránu.

Čtěte také

„Nad tou bazar žádnou kontrolu nemá a může jít právě o podvodnou stránku, která z vás vyláká informace o platební kartě, nebo přístup do internetového bankovnictví.“

Osobní předání? 

Proto je lepší vůbec nezveřejňovat v inzerátu svůj telefon nebo mail, protože v takové chvíli vás útočníci začnou kontaktovat napřímo. A zní přitom velmi přesvědčivě.

Ale co klasické inzeráty, kde jen vyvěsíme nabídku nebo poptávku a lidé se pak domluví třeba právě po telefonu? Právě ty jsou rizikové a je těžké radit, co tam dělat. „Snad jenom preferujte osobní předání zboží i peněz, osobnímu setkání se ti organizovaní podvodníci vyhýbají,“ uzavírá Cibulka.

Spustit audio

Související