Den s Josefem Středulou

14. prosinec 2022

Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské? Radiožurnál vám prostřednictvím mikrofonu Jana Pokorného představuje prezidentské kandidáty zblízka. Abecedně osmý v pořadí z celkem devíti osobností, jejichž kandidaturu ministerstvo vnitra oficiálně uznalo, je předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula.

Pětapadesátiletý rodák Opavy Josef Středula pracoval po revoluci mimo jiné ve vítkovických železárnách. V roce 2005 byl zvolen do čela Odborového svazu KOVO a Konfederaci odborových svazů vede od roku 2014.

„Věřím, Pepo, že tuto výzvu přijmeš a budeš jedním z nejsilnějších kandidátů v lednové prezidentské volbě,“ vyzval prezident Zeman Josefa Středulu ke kandidatuře na dubnovém sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů. Krátce poté Středula oznámil, že začne sbírat podpisy od občanů. I přesto ale na ministerstvo vnitra ke své přihlášce odevzdal podpisy jedenácti senátorů.

Čtěte také

Podpora z různých stran

„Měli jsme 67500 podpisů a sami jsme si udělali vnitřní kontrolu. Přešli jsme na počet asi 62 tisíc podpisů a řekli jsme si, že v tom případě rozhodně neuděláme to, abychom energii, která do to byla vložena, promarnili,“ zdůvodnil Středula v listopadovém rozhovoru pro Českou televizi.

Středulovu kandidaturu podepsali senátoři za ČSSD i někteří z ODS nebo Pirátů. Už dřív jeho kandidaturu nepřímo podpořil taky někdejší ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09. Právě podporu z různých stran zmiňuje Středula v kampani jako jednu ze svých předností, stejně jako zkušenosti z pozice odborového předáka.

„Jsem člověk nejen bez politické příslušnosti, ale zároveň celoživotně dělám to, že spojuji i ty, kteří si myslí, že už jsou nespojitelní. Ale hlavně rozumím životu těch lidí, protože mezi nimi jsem,“ popisuje Středula.

Josef Středula o sobě říká, že nikdo nezná Česko líp než on. Coby odborářský předák má republiku opravdu projetou křížem krážem. Zdůrazňuje, že není elitář ani snob, i když se ho pod tuto nálepku ostatní snaží vmanévrovat. Je ženatý, otec tří dětí. Svoje soukromí si ale úzkostlivě střeží.

„Vládo, Česko rozdělujete vy“

Josef Středula o sobě říká, že coby odborový předák celý život bojoval za důstojný život většiny lidí v republice a prosazoval jejich zájmy. Že je zvyklý nazývat věci pravými jmény a chce být v roli prezidenta protiváhou současné „bezradné a nečinné“ vlády Petra Fialy, která podle něj jen mlží a neříká lidem pravdu.

Šéf odborů Josef Středula na demonstraci na Václavském náměstí

Fialův kabinet podle Středuly nepomáhá v současné ekonomické krizi občanům dostatečně. Šéf odborů také dlouhodobě kritizuje zrušení superhrubé mzdy, je proti zvýšení věku odchodu do důchodu, zavedení školného na univerzitách nebo poplatků u lékaře. Kabinet kritizoval Středula i na říjnové odborové demonstraci v Praze.

„Vládo, prosím, uvědomme si, že ti, co demonstrují, co říkají svůj názor, co se nebojí říkat svůj názor, Česko nerozdělují. Česka rozdělujete vy – na to pro bohaté a pro chudé,“ žehral na odborové demonstraci.

Vždy dobře připraven

Svůj středeční program zahájil Josef Středula návštěvou firmy, která je jedním z největších zaměstnavatelů ve Šternberku a zabývá se hlavně prodejem vojenské munice, logistického a zdravotního vybavení vozidel a další vojenské techniky.

Prezidentský kandidát přijel tradičně velmi dobře připravený – ptá se naprosto adresně a konkrétně, informuje v roli reportéra Jan Pokorný. Kolem poledne má Josef Středula jednání na olomoucké pobočce Hospodářské komory a po 15. hodině usedne s Janem Pokorným v olomouckém studiu Českého rozhlasu k půlhodinovému živému rozhovoru.

Den s Josefem Středulou sledujte živě po celou středu 14. prosince ve vysílání Radiožurnálu, na našem webu a sociálních sítích. Od 15:05 povede s Josefem Středulou rozhovor Jan Pokorný.

Spustit audio

Související

  • Den s Petrem Pavlem

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské?

  • Den s Danuší Nerudovou

    Co dělají, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny? A jaké jsou jejich priority – nejen ty politické, ale třeba ty lidské?

  • Den s Andrejem Babišem

    Co dělá, když se kamery nedívají? Jakou agendu řeší v běžné dny?  Radiožurnál vám prostřednictvím Jana Pokorného zblízka představuje prvního prezidentského kandidáta.