Dětské tábory by se za určitých okolností mohly konat už v červenci, říká epidemiolog

Ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že epidemie onemocnění covid-19 v Česku ztrácí na síle. To podle epidemiologa a vedoucího expertního týmu resortu Rastislava Maďara opravňuje k opatrnému optimismu – první bitvu jsme vyhráli, ale lidé musí nadále dodržovat prevenci. „Nehrozí italský scénář,“ ubezpečuje.

Černé scénáře se podle epidemiologa nenaplnily především díky včasné reakci a míře vyhlášení karantény. „Teď nesmíme dopustit, aby se nám to všechno rozjelo,“ dodává.

Čtěte také

Ministerstvo zdravotnictví se nyní chce zaměřit na boj s koronavirem v ohniscích nákazy. Co to znamená?

Ochrana pro rizikové skupiny je základ

Na podkladu dobré epidemiologické situace bude docházet k uvolňování. Pokud by se ale mělo začít brzdit, tak především v místech, kde se situace zhoršuje. „Reagovat do budoucna nikoliv plošně, ale regionálně,“ vysvětluje Rastislav Maďar.

Jakmile se bude společnost vracet do normálu, je podle něj důležité hlídat přenos směrem k rizikovým skupinám. Právě ty by neměly chodit například do obchodních center nebo do kostela.

„Návrat do normálu bude v první řadě pro nerizikové části populace, které si ale musejí dát pozor, aby nákazu nezavlekly na spolubydlící,“ konstatuje epidemiolog.

Jistota není nikdy

Ministr zahraničí Tomáš Petříček v médiích řekl, že věří, že Češi budou moci od července navštívit Slovensko a Rakousko. V té souvislosti Rastislav Maďar dodává, že je snaha, aby vzájemná výměna byla možná i pro Chorvatsko. „Je to podmíněno tím, že se situace bude dobře vyvíjet,“ nastiňuje.

Čtěte také

Za určitých okolností by mohly být povoleny i dětské letní tábory v Česku. „Pokud se epidemiologická situace nezhorší a zůstala by podobná té dnešní, tak tábory se s velkou pravděpodobností budou moci konat už v červenci bez výrazného omezení nad rámec běžných opatření,“ ubezpečuje Maďar.

Pokud by se ale situace zhoršila, ať už regionálně, nebo plošně, mohlo by se stát, že se dva týdny před konáním tábora vše zastaví. Záleží například na tom, co přinese první vlna uvolňování 11. května. „Jistotu nemůžeme mít nikdy,“ upozorňuje.

autoři: Vladimír Kroc , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.