Do poloviny května potrvají zápisy do školek. Ve Varnsdorfu otevírají pro děti zcela nové zařízení

7. květen 2024 09:15

První polovina května je termínem pro zápisy dětí do mateřských škol. O přesném datu rozhodují ředitelé škol. Jestli letos kapacita stačí, bude jasné po 16. květnu. Nicméně v Ústeckém kraji zřizovatelé větší problémy neočekávají.

Třeba ve Varnsdorfu na Děčínsku začátkem jara otevřeli novou školku, kterou město nechalo postavit na volném prostoru vedle základní školy Edisonova.

Varnsdorf. Nová školka má i pěkné pískoviště

Přízemní pavilon školky má atypický tvar elipsy. „Je tady taková příjemná energie, musím říct – takový klídek a pohoda. A přenáší se to i na ty děti,“ konstatuje Veronika Strolená, která novou školku pro 50 dětí řídí, spolu s původními budovami na jiném místě města.

„My máme ještě tři staré budovy – tam máme 38 dětí se speciálním vzdělávacími potřebami a 19 dětí v jedné běžné třídě. Tím, že se nám to teď rozšířilo o novou školku, tak uspokojíme všechny zájemce z naší spádové oblasti – Varnsdorfu,“ dodává Strolená.

Město provozuje osm školek. Podle místostarosty Jana Šišuláka z uskupení Volba pro město Varnsdorf je posílení o nových 50 míst v nové školce za 102 miliony korun dostačující. „Co vím, tak v některých školkách máme i dvouleté děti, takže by ta kapacita v současné chvíli měla stačit,“ potvrzuje.

Kapacitu školek navyšují i jinde

Kapacitu zvyšovala i další města v Ústeckém kraji. Třeba v Žatci navýšili počet dětí ve třídách, podobně jako v Mostě, kde taky dokončují nástavby na školce Albrechtická.

V Teplicích plánují rozšířit prostory ve školce Koperníkova. Podle náměstkyně primátora Moniky Peterkové z ODS by tam mělo přibýt 70 nových míst. „Je hotová studie proveditelnosti a je zadaný projekt,“ přibližuje.

Nárok na přijetí do školky mají děti starší tří let. Pro pětileté děti je předškolní vzdělávání povinné.

Spustit audio

Související