EU zná jen dvoustranné programy, třetí partner je přívažek. Co brzdí stavbu mostu přes Lužickou Nisu v Trojzemí

2. květen 2024 14:10

Měl to být jeden ze symbolů společné Evropské unie. Místo toho se neustále odsouvá. Plánovaný most pro turisty přes Lužickou Nisu u Hrádku nad Nisou měl spojit tři země; Česko, Polsko a Německo, které mají v tom místě společnou hranici. Na lávku pro pěší a cyklisty ale příhraniční region Trojzemí stále čeká.

Ani po dvaceti letech se nedaří postavit most přes Lužickou Nisu v Trojzemí u Hrádku nad Nisou. V místě se stýkají hranice Česka, Polska a Německa. Kruhový most měl propojit všechny tři země.

Podle starosty Hrádku Josefa Horinky ze Starostů pro Liberecký kraj zatím není naděje, že by most vznikl v nejbližší době. A nemůže za to neochota se domluvit, ale spíš legislativní problémy.

„I když jsme se všichni tři starostové Hrádku, Bogatyně a Žitavy snažili, abychom lávku pro cyklisty a pěší na bodě Trojzemí vybudovali, tak se to prostě nepodařilo. EU zná pouze dvoustranné programy; třetí partner by byl přívažek a náklady by byly neuznatelné,“ říká. A dodává, že navíc, přesto že země v EU mají společné normy na cokoliv, každá země si nechala svoje stavební právo.

Jeho slova potvrzuje i Hedvika Zimmermannová ze Svazku měst Malý trojúhelník, který tvoří český Hrádek nad Nisou, polská Bogatyně a saská Žitava. „Jiné procesy, jiné normy. Často na to narážíme tady v Trojzemí. Takových překážek, to si nikdo nedokáže představit. Vždycky, když máme síly, tak se do toho pustíme, pak zjistíme, že mezivládní komise pro to zasedá zase až za rok…“

Při slavnostech Trojzemí se v dubnu 2024 podařilo přes Nisu položit dvě provizorní lávky. Jak se to líbilo návštěvníkům? A co si o propojovacím mostě v Trojzemí myslí starosta Žitavy Thomas Zenker? Poslechněte si reportáž Jany Pavlíčkové.

Spustit audio

Související