Francii pokořil Hitler z úkrytu v jižní Belgii. Nepříliš známé místo připomíná bunkr zarostlý mechem

Přesně před osmdesáti lety, 10. května 1940 zaútočilo nacistické Německo na země Beneluxu a zahájilo tažení proti Francii. Jejím dobytím si podmanilo velkou část západní Evropy. Nacistický diktátor Adolf Hitler na něj dohlížel z bunkru na jihu Belgie. Do městečka Bruly-de-Pesche se za jeho pozůstatky vypravil někdejší zpravodaj Radiožurnálu v Beneluxu Filip Nerad.

Na okraji Bruly-de-Pesche roste hustý bukový lesík. Už po pár metrech se mezi stromy vynořuje velká betonová kostka Hitlerova bunkru. Po jeho stranách stojí dvě dřevěné budovy. Jedna z nich na místě, kde kdysi býval dům obývaný samotným Adolfem Hitlerem.

Čtěte také

„Hitler sem přijel 6. června 1940 a zůstal tu až do 28. června. Němci v naší obci vybudovali polní velitelství nazvané Vlčí rokle a Hitler tady s generály dokončil smlouvu o kapitulaci Francie," popisuje v domku upraveném na muzeum průvodkyně Myriam Lanckmansová.

Tu museli Francouzi po porážce podepsat ve stejném vagonu, ve kterém kapitulovalo Německo v roce 1918.

Tři týdny bez domova

Vesnici se sto padesáti obyvateli nechali nacisté před Hitlerovým příjezdem celou vystěhovat. Stejný osud potkal i všechny obce v okolí. V muzeu na tehdejší události na filmovém záznamu vzpomíná jedna z pamětnic Marie Mertensová.

„Němci přišli v poledne. Vzít jsme si mohli jen osobní věci a domácí zvířata. Během dvou hodin jsme museli odejít z našeho domova.“

Štáb ve škole

„Tohle místo si vybrali, protože leželo blízko Francie a byly tady rozsáhlé lesy, které poskytovaly úkryt. Do všech zabraných budov se nastěhovali vojáci, ze školy udělali hlavní štáb a pro Hitlera tady postavili vedle soukromého příbytku i ten bunkr naproti.“

Betonová kostka už je řádně obrostlá mechem. Vnitřek bunkru zůstal úplně prázdný. Všude jsou pouze holé, bílé olupující se stěny a jedna malá černá střílna s průzorem ven.

Vystěhované rodiny na dobových fotografiích v expozici muzea

Ohlodaný beton

„Hitler odsud odjel 28. června 1940 a už se sem nikdy nevrátil. Po jeho odjezdu se sem obyvatelé mohli znovu nastěhovat. Po skončení války pak většinu budov postavených Němci zbořili,“ doplňuje Myriam Lanckmansová válečnou historii tohoto zapadlého místa.

Nejviditelnějším pozůstatkem na dvaadvacetidenní pobyt Adolfa Hitlera tady tak zůstal masivní, i když dnes už zubem času notně ohlodaný betonový bunkr.

Takzvaná rotunda měla sloužit k Hitlerově odpočinku
autoři: Filip Nerad ,
Spustit audio

Související