Informační kontejner na tour po městských částech. Seznamte se s Metropolitním plánem Prahy

9. červen 2022

Jak bude vypadat rozvoj hlavního města v příštích letech? Kde se bude stavět a kudy povede nová silnice? V ulicích teď můžete vidět velkoobjemový kontejner, u kterého se dozvíte bližší informace. Na Strossmayerově náměstí v Praze 7 natáčela naše létající redaktorka Sabina Vosecká s ředitelem Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Ondřejem Boháčem.

„Ten plán má velký dopad na životy lidí v Praze, tak se snažíme jít ven z kanceláří a máme informační tour po Praze. Ukazujeme lidem, že taková věc jako územní plán vůbec je. Když o to mají zájem, tak jim to vysvětlíme,“ říká Ondřej Boháč.

Kontejner na Strossmayerově náměstí

Až do 28. června bude kontejner putovat různými místy v metropoli, přesný harmonogram je dostupný zde. Každý občan má možnost se zeptat na proměny konkrétních lokalit, zároveň se zde dozví, jak případně podat k návrhu nového územního plánu připomínku.

„Územní plán je rozdělen do lokalit, to znamená do území, která mají stejný urbánní charakter, stejný typ čtvrti. Vilová čtvrť, čtvrť obytných domů, jako je tady kolem Strossmayerova náměstí, nebo třeba sídliště. Když se na ten plán díváte, tak vidíte bílé plochy, které hodně připomínají normální uliční plán Prahy, a to jsou stabilizované plochy. Ten plán říká, že tam se nemá odehrávat nic dramatického. Vše, co je zelené, tam se stavět vůbec nesmí,“ popisuje Boháč.

Části Prahy, které jsou určeny k transformaci a rozvoji, jsou v mapě vyznačeny jako červeně šrafované území. Tour v ulicích metropole doplňuje také výstava To je plán! v Centru architektury a městského plánování.

Metropolitní plán Prahy
autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související