Jako hráč byl univerzál, díky tomu dokáže hokejový rozhodčí Jiří Ondráček posoudit pocity útočníka i obránce

20. prosinec 2023

S hokejem začínal v Třebíči, v současnosti se Jiří Ondráček živí jako rozhodčí. Třetím rokem působí v Tipsport extralize, píská Chance ligu a letos prvním rokem působí v  Champions League.

„V mládeži jsem hrál ve Velkém Meziříčí, odtud jsem se vrátil zpátky do Třebíče. Do osmé třídy na základní škole jsem šel do Českých Budějovic. Tam jsem byl dva roky,“ počítá Jiří Ondráček.

Sbírka trofejí Jiřího Ondráčka

Chvíli koketoval s myšlenkou, že by hrál na Kladně, ale nakonec skončil v Jihlavě, kde byl poslední čtyři roky na gymnáziu. „V juniorech už jsem věděl, že se hokejem asi úplně živit nebudou. Tudíž jsem pak šel do Brna na vysokou školu a chtěl jsem zůstat u hokeje v nějaké pozici a ta práce rozhodčího mi vyhovovala naprosto,“ popisuje svoji cestu k postu sudího. 

Zkušenosti hráče

Jako hokejista byl Jiří Ondráček univerzál. V době, kdy měla Jihlava nedostatek hráčů, hrál, kromě gólmana, víceméně na všech postech. „Takže když bylo potřeba, jak jsem hrál obránce, na centru na křídle. Neměl jsem vyloženě pozici,“ vysvětluje.

Je to jedna z věcí, která mu v rozhodcovském řemesle mohla pomoct. „Protože vím, jak to cítí útočník, jak to cítí obránce,“ dodává.

Poslechněte si celý rozhovor s Jiřím Ondráčkem.

autoři: Jan Kodet , hoch
Spustit audio