Josef Baxa: Budeme svědky velké vlny soudních sporů všeho druhu

15. duben 2020

Česko má od úterý scénář rozvolňování ochranných opatření. Konečně je na obzoru aspoň nějaký plán, konstatuje soudce Baxa. V čem podle něj vláda selhává a jaké to bude mít následky?

 

Zatím lidé mají stále tendenci pod vlivem hrozby nekontrolovatelného šíření epidemie restriktivní opatření chápat a podřizovat se. „Ale přijde den, kdy se lidé začnou ptát, jestli všechno, čemu byli podrobeni a čím byli omezeni, bylo opravdu nutné a nezbytné,“ předpovídá soudce Baxa.

„Jsem přesvědčen, že budeme svědky velké vlny soudních sporů všeho druhu. Současná omezení jistě vedla ke konkrétním škodám a ztrátám, ale není to jen otázka ekonomická. A lidé se budou ptát, jak se k tomu stát postaví.“

Ani v nouzovém stavu nikdo nevypnul Ústavu. Naštěstí nikdo takový vypínač nemá. Ústava i Listina základních práv a svobod stále platí a neznamená to, že si vláda může dělat, co chce, a není ničím a nikým omezena.
Josef Baxa

Osobní data v ohrožení

Baxa naráží mimo jiné na preventivní karanténní opatření, která počítají s využitím dat z mobilních telefonů a platebních karet. Tzv. chytrá karanténa by měla pomoci lépe monitorovat pohyb nakažených a jejich kontakty.

Čtěte také

„Měli bychom důsledně trvat na tom, aby se takové prostředky pro sledování osob po skončení nouzového stavu přestaly používat,“ varuje před zneužitím osobních dat bývalý předseda Nejvyššího správního soudu.

„Osobní svoboda a právo na soukromí jsou výrazné hodnoty, které bychom si měli chránit a nenechat je rozmělnit. Ať už za jakýmkoliv účelem.“

Stát by měl myslet hlavně na ty nejslabší

Zatím jsme stále v režimu určitého chaosu a improvizace, míní Baxa. Vláda tápe a v jejích plánech je pořád plno otazníků. „Restrikce se sice mají postupně uvolňovat. Ale neuvolňují se jen pro ty, kteří jsou velcí, nejvíc křičí a mohli by dělat problémy?“

„Spravedlivý stát je takový, který na nikoho nezapomene. Zejména ne na toho nejslabšího. A to se, zdá se mi, neděje.“ Jako příklad uvádí Baxa osoby samostatně výdělečně činné, které na karanténní opatření doplácejí nejvíc a které by měl stát mnohem víc podpořit.

Další témata rozhovoru: vliv nouzového stavu na chod soudů; otcové u porodů – základní lidské právo, nebo možnost; zemřel prof. Zdeněk Jičínský; rok od požáru katedrály Notre-Dame.

autoři: Zita Senková , Josef Baxa , and
Spustit audio

Související