Ministerstvo financí od července zruší skoro 80 poboček finančních úřadů. 5 jich skončí i v Libereckém kraji

12. duben 2023 12:18

Ministerstvo si od toho slibuje úspory v rozpočtu i větší efektivitu Finanční správy. Někteří starostové, stejně jako Svaz měst a obcí, ale s plánem nesouhlasí.

Čtěte také

Ministerstvo financí od 1. července 2023 zruší v Česku 77 z celkových 201 pracovišť finančních úřadů. Pět jich uzavře i v Libereckém kraji; konkrétně ve Frýdlantu, Jilemnici, Novém Boru, Tanvaldu a v Železném Brodě. Někteří starostové v dotčených městech s rušením poboček finančních úřadů nesouhlasí.

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS zdůvodnil zrušení 77 finančních úřadů tím, že to přispěje k větší efektivitě Finanční správy. Stát taky díky tomu podle něj v příštích třech letech ušetří až 150 milionů korun.

Mluvčí resortu Gabriela Krušinová uvedla, že ministerstvo zrušené pobočky vybralo na základě důkladné analýzy, a že jde o pracoviště, která lidé využívali omezeně nebo jen nárazově. Podle ní navíc budou v dotčených obcích v konkrétních obdobích posílené služby. Dodala také, že pracovní pozice ze zaniklých poboček rušené nebudou, zaměstnanci posílí jiné činnosti Finanční správy.

Dotčené obce s tím nesouhlasí. Už teď tam finanční úřady fungují jen dva dny v týdnu. O tom rozhodlo ministerstvo financí v roce 2019, a i když proti tomu tehdy obce protestovaly a nesouhlas vyjádřil i Liberecký kraj, ministerstvo trvalo na svém.

Starostovi Nového Boru Jaromíru Dvořákovi z SLK vadí, že stát neumí daně dobře vybírat a rušení finančního úřadu oznámí mailem bez předchozí diskuze. Nespokojenost vyjadřuje i starosta Frýdlantu Dan Ramzer z ODS, podle kterého se tak zruší jediný finanční úřad v celém Frýdlantském výběžku.

A například nezávislý starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek řekl, že systém může být funkční, jen pokud se digitalizace úřadů v Česku úspěšně rozběhne a lidé vyššího věku se s tímto systémem naučí pracovat. Podle něj by bylo vhodné, aby kamenné pobočky finančních úřadů, které se mají rušit, fungovaly ještě nějaký čas souběžně i s tou elektronickou verzí, aby lidé měli víc času se na to připravit.

Situace se nelíbí ani Svazu měst a obcí. Jeho předsednictví se ve čtvrtek 13. dubna sejde se starosty některých dotčených obcí a pak představí další kroky. Zástupci Svazu se chtějí setkat i s představiteli ministerstva financí.

Spustit audio

Související