Nejlepší československá volejbalistka 20. století Regina Obadálková pochází z Valašského Meziříčí, aktivně hrála až do svých 48 let

Volejbalu se začala naplno věnovat až v pětadvaceti letech, přesto byla zvolená nejlepší československou hráčkou 20. století. Řeč je o Regině Obadálkové, rodačce z Valašského Meziříčí.

Volejbalistka Regina Obadálková se v roce 1924 narodila do muzikantské rodiny, její otec Antonín Matalík složil slavnou skladbu My jsme Valaši. Regina se tak v mládí věnovala hlavně hudbě a hrála na housle. Postupně u ní ale převládl sport. V 16 letech začala v rodném Valašském Meziříčí hrát házenou, později v Olomouci si k ní přibrala volejbal.

Svůj první soutěžní volejbalový zápas odehrála až v roce 1949, když jí bylo 25 let. Tento sport jí ale šel tak dobře, že se brzy dostala do reprezentace, která zrovna zažívala úspěšnou éru.

Její největší úspěchy byly v letech 1952 až 1960, kdy s národním týmem žen přivezla zlatou medaili z ME v Bukurešti, stříbrnou medaili z ME v Praze a dvě bronzové z MS v Moskvě a MS v Rio de Janeiru.

A jak s volejbalem netradičně pozdě začínala, tak i končila. Aktivní kariéru v nejvyšší národní  volejbalové soutěži ukončila ve svých 48 letech. Po ukončení své kariéry se volejbalu nevzdala a věnovala se výchově volejbalového potěru.

Regina Obadálková zemřela v Praze 5. dubna 1994. O sedm let později se dočkala ještě jedné velké pocty - Českým volejbalovým svazem vyhlášena nejlepší volejbalistkou 20. století.

Přestože druhou polovinu života prožila Regina Obadálková v Praze, její hrob najdete na hřbitově ve Valašském Meziříčí, kde má stejně jako její otec čestné místo.

Poslechněte si životní příběh Reginy Obadálkové.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.