Nejsou známí, o to víc potřebují chránit. Zoo Geralda Durrella pečuje o „drahokamy lesa“

Ostrov Jersey pěšky přejdete za několik hodin, je rozlohou menší než třeba Plzeň. Patří Velké Británii, přestože leží v Lamanšském průlivu blízko Francie. Spisovatel a zoolog Gerald Durrell na něm před 60 lety vybudoval jedinečnou zoo. Ostrov Jersey si ale nevybral záměrně, nikde jinde mu povolení založit zoologickou zahradu nedali.

Jako všechno na ostrově, je i zoo malá – projdete ji za hodinu a půl pomalou chůzí nebo za dvě hodiny, pokud budete poctivě číst cedulky u výběhů.

Jsou krásní, jedineční... a možná vyhynou. Pražská zoo spustila kampaň na podporu ohrožených druhů

Koně Převalského

Vzácní a jedineční. To je kampaň, kterou právě odstartovala pražská zoologická zahrada. Chce ukázat zajímavé druhy zvířat, kolem kterých návštěvníci chodí bez povšimnutí.

Hned u hlavního vchodu narazíte na bronzovou sochu zakladatele zoo, jak krmí bronzového lemura. Gerald Durrell zvířata miloval od dětství. Své zážitky později sepsal a vydal více než dvacet knih. Právě jeho životní příběh láká do zoo většinu návštěvníků.

Třeba Gaina z Velké Británie je tady s rodinou už podruhé. Zoo se jim líbí a oceňují hlavně ochranářský program a celý příběh Geralda Durrella.

Drahokamy lesa

Naproti soše stojí pavilon nazvaný Drahokamy lesa. Hned jak vejdu, je mi jasné, že mi kolem hlavy létají nejvzácnější a nejkrásnější ptáci, jaké jsem v životě viděla. Ošetřovatelka Hester mi vysvětluje, proč pro ptáky není dobře, když se dostanou na seznam kriticky ohrožených druhů.

Socha zakladatele zoo Geralda Durrella stojí hned u vchodu do zoo na ostrově Jersey

„Pro ptáky ve volné přírodě je to velmi špatná zpráva, a to kvůli černému trhu. Pytláci totiž ptáky chytají a prodávají. Víc peněz samozřejmě dostanou za ty vzácné,“ říká Hester a vysvětluje, jak se s tím ochranáři snaží bojovat. „Základem je udržovat v zajetí dostatečné množství ptáků, aby se mohli rozmnožovat a bojovat tak proti ubývající populaci volně žijících druhů.“

Hester během vyprávění bere do ruky živého červa a hází ho do vzduchu. Černomodrý pták – irena tyrkysová – ho chytá ještě ve vzduchu. Vedle na větvi sedí malý žlutomodrý sojkovec modrotemenný. V přírodě jich žije jen osm set.

Blboun jako memento

Před pavilonem se potkávám s Alexandrou Shearsovou, která má na starosti marketing celé zahrady a vysvětluje mi, čím je zoo na ostrově Jersey jiná: „Kromě samotné zoo fungují po celém světě různé naše projekty na záchranu zvířat. Máme tady taky tréninkovou akademii, kde jsme vyškolili už přes pět a půl tisíce ochránců přírody ze 140 zemí světa.“

Počet ohrožených druhů vystoupal na 26 000. Ohrožená je i žába pojmenovaná po Glumovi

Kaloň mauricijský

Nové vydání Červeného seznamu ohrožených druhů uvádí až 26 000 ohrožených druhů rostlin a zvířat. Výzkum Mezinárodního svazu ochrany přírody se zaměřil především na Austrálii a vymírání zdejších plazů. Na list se dostalo 975 australských plazů, kteří jsou ohrožení klimatickými změnami nebo rozšiřováním predátorů. Na vyšší úroveň ohrožení se posunula například i vzácná žába Ansonia smeagol, pojmenovaná podle Gluma z Pána prstenů, která je decimována turisty v Malajsii.

V zoo na Jersey nenajdete známá velká zvířata jako zebry, žirafy nebo slony. Specializuje se na jiné, menší a méně známé druhy než většina ostatních zoologických zahrad. „I ty jsou ale velmi důležité pro celý ekosystém, třeba plazi nebo obojživelníci,“ říká Alexandra.

Zoo Jersey má jako jakési memento ve znaku vyhynulého ptáka dodo neboli blbouna nejapného. Gerald Durrell tím chtěl varovat, aby se historie neopakovala a lidé se snažili přírodu chránit.

autoři: Jana Magdoňová , and
Spustit audio