Ostrov Naxos je nejen v Řecku, ale i v Česku – uprostřed rybníka Velká Holná na Jindřichohradecku

Exoticky znějící název Naxos jako by ani nepatřil do Čech. Částečně je to pravda. Známější Naxos je totiž řecký ostrov, největší v souostroví Kyklady v Egejském moři. Jenomže v jižních Čechách najdeme ještě jeden Naxos a také je to ostrov. Sice menší, ale přesto výrazný. Dokonce jde o jeden z největších rybničních ostrovů v celé České republice.

Kde přesně český Naxos leží? Uprostřed rybníka Velká Holná u obce Ratiboř na Jindřichohradecku v severovýchodní části Chráněné krajinné oblasti Třeboňsko.

V polovině 20. století byl chráněn jako přírodní rezervace, ale ochrana byla v roce 1967 zrušena.

A kde se vzal jeho nevšední název? Těžko říct, každopádně už na mapách z první poloviny 19. století je označen jako Naxos-insel, tedy ostrov Naxos. Jeho „domovský“ rybník Holná se zhruba 230 hektary patří rozlohou do druhé desítky největších rybníků v republice. 

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.