Pošta ve Vratislavicích nad Nisou zůstane, o pobočce v libereckém Géčku se ještě rozhodne

11. květen 2023 09:03

Zastupitelé Vratislavic nad Nisou na svém mimořádném jednání 10. května 2023 odmítli zrušit tamní pobočku České pošty. Město Liberec navrhovalo převést ji do režimu Pošta Partner Plus a zachovat poštu v nákupním centru Géčko.

Čtěte také

Pobočka České pošty ve Vratislavicích nad Nisou zůstane. Převést ji do režimu Pošta Partner Plus navrhovalo město Liberec, pod které Vratislavice jako městský obvod spadají. Tímto krokem chtělo město zachovat pobočku v nákupním centru Géčko, kterou Česká pošta navrhuje zrušit.

Zastupitelé Vratislavic nad Nisou tento návrh odmítli, pošta ve Vratislavicích totiž není mezi těmi, které Česká pošta plánuje od července 2023 zavřít.

Vedení města Liberce se přesto snažilo Vratislavice přimět k tomu, se pošty vzdaly a převedly ji do režimu Pošta Partner plus. Poštu by tam neprovozoval státní podnik Česká pošta, ale přímo obvod Vratislavice, nebo nějaký živnostník. Liberec navrhoval, že by provoz pošty v tomto režimu ve Vratislavicích platil. I přesto neuspěl, tamní zastupitelé návrh jednohlasně odmítli.

Město Liberec totiž nedalo žádné záruky, jak dlouho by provoz pošty partner plus Vratislavicím hradilo; jestli navždy, nebo by to po nových volbách bylo jinak.

Dalším důvodem je, že Vratislavice nemají žádný vhodný prostor, kde by náhradní pošta mohla fungovat. Liberec sice navrhoval, že by se pokusil od České pošty odkoupit budovu, kde dnes vratislavická pobočka sídlí, ale ani to tamní zastupitele nepřesvědčilo.

Liberec chtěl tímto krokem zachránit poštu v nákupním centru Géčko, kterou chce zrušit Česká pošta, i když jde o nejvytíženější poštu ve městě, hned po hlavní pobočce. Funguje 7 dní v týdnu a využívají ji i mimoliberečtí, kteří do Géčka jezdí na nákupy.

Proto Liberec přišel s nápadem na zrušení pošty ve Vratislavicích, v podstatě výměnou pobočku za pobočku. Česká pošta totiž trvá na tom, že v Liberci se musí zrušit 6 z 12 poboček a město má doporučit, kterou zachovat.

Když teď Vratislavice odmítly, bude se Liberec snažit vyjednat s nákupním centrem lepší podmínky pronájmu, aby si případně poštu v Géčku nechal převézt do režimu Pošta partner plus. Konečné rozhodnutí by mělo přijít v řádech několika týdnů.

Spustit audio

Související