Praktických lékařů před penzí je stále více než mladých, kteří by je měli nahradit, potvrzuje člen představenstva České lékařské komory

24. duben 2024

Už od roku 2002 bylo podle statistik jasné, že počet absolventů lékařských fakult přestane stačit na pokrytí potřeb České republiky. Zvláště po vstupu do Evropské unie, kdy část doktorů v praxi odešla do zahraničí. Jak se tato situace dotýká jihu Čech, především co se týče praktických lékařů? Na to se zaměřuje pořad Přímá řeč.

Redaktor Zdeněk Zajíček rozebírá minulost, současnost a budoucnost praktických lékařů. Navštívil dlouholetého praktika, mladou lékařku těsně před závěrečnými atestacemi a praktického lékaře, který má za sebou první roky samostatné praxe. Všichni absolvovali šest let studia na lékařské fakultě a tři roky přípravné praxe na různých odděleních zdravotnické péče. Oak následuje další, dá se říci celoživotní, vzdělávání.

Praktických lékařů před penzí či pracujících ještě v důchodu je stále více než mladých nastupujících, kteří by je měli nahradit. Tento trend se za poslední roky zastavit nepodařilo, jak potvrzuje Oto Mach, praktický lékař z obce Dubné na Českobudějovicku a zároveň člen představenstva České lékařské komory.

„Tento vývoj se zatím nepodařilo nijak zvlášť zlomit, otočit. Koneckonců vzhledem k šestileté přípravě lékařů na zdravotnických školách a další povinné tříleté praxi před atestací je potřeba toto hodnotit s větším časovým odstupem. Některé první vlaštovky se objevují, ale ta hlavní čísla zůstávají asi stejná,“ říká Oto Mach.

Čtěte také

Ten má ve své ordinaci právě mladou lékařku před závěrečnou atestací. Nastoupila na jedno z rezidenčních míst dotovaných ministerstvem. V celém Jihočeském kraji je podle Oty Macha šest až sem těchto míst pro praxi začínajících lékařů.

„Rezidenční místa jsou dotovaná ministerstvem, navíc pro letošní rok došlo k navýšení dotace, takže i odměňování lékařů bude na důstojnější úrovni. Dotace ale neslouží jen na mzdové náklady, je třeba zaplatit mnoho dalších výdajů. Mladý lékař během tříleté praxe dostává odměnu ve výši mezi sedmnácti a osmnácti tisíci čistého,“ připomíná Oto Mach.

Podle informací České lékařské komory absolvuje ročně lékařské fakulty v republice zhruba 1700 studentů. Ti, kteří chtějí potom vykonávat praxi, se musí přihlásit do České lékařské komory. Ovšem absolventů se ročně zapíše řádově jen 1200. Ze zbývajících 500 tvoří polovinu cizinci, zůstává tak ale stále asi 250 absolventů medicíny, kteří obor opouští.

Celý pořad Přímá řeč na téma minulost, současnost a budoucnost praktických lékařů si poslechněte online. Připravil Zdeněk Zajíček.

Spustit audio

Související