Přemýšlíte, co uvařit? Inspirujte se třeba ve Španělsku. Vyhlášené šneky milují i malé děti

Zápisník Ľubicy Zlochové
Šneci nejsou vyhlášenou pochoutkou jen ve Francii. Rádi si je dopřávají například i Španělé. Recepty na přípravu šneků se navíc předávají z generace na generaci a jsou takovým rodinným pokladem. Na šnecích si ve Španělsku prý pochutnávají i dvouleté děti.
Caracol, španělský název českého šneka. Pokud v tomto jarním období dorazíte do Španělska, hned si všimnete, že bary a taverny lákají klienty právě na tyto „caracoles“ neboli šneky.
Kdo je nenabízí, jako by nebyl!
Kdo je nemá v nabídce, je v tuto roční dobu mimo hru. Tvrdí to José Luis, majitel baru, ve kterém šneky prodávají vždy od konce dubna do července, tedy asi 3 měsíce. José Luis mi popisuje, že je běžné, když rodiče svým dětem pomáhají vytáhnout dřevěným párátkem vytáhnout pochoutku z ulity. A už dvouletí malí Španělé cucají caracoles.
Sama jsem takovou scénu viděla na vlastní oči, a ne jednou. Celá rodina sedí u stolu, od prarodičů až po vnuky a vnučky. Každý má před sebou středně velkou misku se šneky, pod kterou je talíř na odkládání prázdných ulit. Mluvíme o vařených šnecích, ne těch pečených.
Recepty na jejich přípravu se prý dědí po babičkách, případně tetách, strýčcích nebo matkách. Tajemství kulinářského úspěchu spočívá ve správné velikosti produktu, dobrém omytí; při vaření je možné díky správnému koření získat lahodnou chuť doprovodné šťávy.
Na terase podniku sedí dva muži, které si právě pochutnávají na caracoles. Jeden je ze severu Španělska, druhý je domácí, tedy Andalusan. Ten ze severu, původem z Baskicka, mi říká, že jako děti je maminka posílala po dešti sbírat šneky na okolní louky. Doma potom pochoutku starostlivě připravovala.
Ti ze severu bývají větší
Esteban tvrdí, že šneci ze severu Španělska jsou větší než ti z jihu, tedy z Andalusie. Sem je přivážejí většinou z Maroka, protože domácí zdroje nestačí.
Čtěte také
Potom je připravují podle starých andaluských receptů. Estebanův kolega Antonio s ním souhlasí a říká, že aby měli šneci správnou velikost, je třeba ještě tak dva tři týdny počkat. A že nejideálnější období této sezóny teprve nastane. A to těsně před začátkem léta.
Přesně to mi předtím řekl také majitel baru José Luis. Ta správná část sezóny teprve dorazí, ale lidé jsou už nedočkaví, a tak houfně chodí na caracoles už teď.
Prozradí také to, že jíst šneky je typičtější večer než na oběd. A ideální je zapíjet je pivem. Samozřejmě s výjimkou těch malinkých a větších dětí. Ty ke šnekům spokojeně upíjejí šťávu z této pochoutky. Právě tu, stejně jako živočicha v ulitě, milují i mnozí starší. Často o ni často proto prosí ještě zvlášť do sklenice.
Související
-
Tapas jsou součástí naší kulturní identity, hájí Španělé, proč usilují o zápis na seznam UNESCO
Ke Španělsku patří i tapas – malé porce nejrůznějších jídel a pochoutek místo oběda nebo jen tak k pivu. Teď chějí, aby byl jejich zvyk zapsaný na seznam UNESCO.
-
Španělská sušená šunka jamón z iberských prasátek si našla cestu i do arabských zemí
Slavná španělská sušená šunka z iberských prasat jamón je pochoutka uznávaná na celém světě.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Cílem války není obsadit Ukrajinu. Ale rozbít jednotu Západu, který je silnější než Rusko, říká expert
-
Chceme udržovat spojenectví s USA. Musíme ale být připraveni na scénář, kdy zůstaneme sami, řekl Pavel
-
Sledovací aplikace v telefonu? Možná ji máte, ani o ní nevíte, varuje Antivirus. Jak si zkontrolovat mobil?
-
Není možné, aby norští skokani o úpravách nevěděli, říká bývalý český reprezentant Janda