Při nočních prohlídkách s lucernou uvidí lidé na zámku ve Valči i duchy

10. květen 2024 08:55

V zámku ve Valči na Karlovarsku v pátek ani v sobotu večer se soumrakem nezavírají. Naopak. Návštěvníky tam zvou na noční prohlídky, které končí hodinu před půlnocí.

Lidé si tam mohou projít prostory, kterým dodává mysteriózní atmosféru svit luceren. Zatímco tma skryje třeba oprýskanou omítku na chodbách v suterénu, světlo svíček naopak nechá vyniknout různým architektonickým prvkům interiérů.

K největším zážitkům patří návštěva bývalého Hubertova sálu s expozicí gotických fresek zachráněných ze zničeného Doupova. Prostor s dírou ve stropě krytém zčásti nahrubo opracovanými fošnami je navíc možné osvětlit několika způsoby.

„V potemnělém sále se najednou rozsvítí světla, začne hrát hudba. Snažili jsme se, aby expozice ukazovala nejen cenné zachráněné obrazy, ale aby vedla k přemýšlení o tom, jaký osud postihl Doupov. A o tom, co se může stát s uměním,“ poznamenala průvodkyně Barbora Tichá. Příchozí uvidí, jak může vypadat ukázková obnova, a to při pohledu na štuky v honosném Braunově sále. 

Trasa je přizpůsobena i dětem

Nejen na děti čekají v závěru prohlídky duchové. Večer a v noci je na zámku ve Valči otevřeno vždy v pátek a v sobotu. Ještě před setměním zaujme zámecký park s  Theatronem a kopiemi soch významného barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Originály pak najdou v lapidáriu se scénickým světlem.

Před zámkem najdou do konce května lidé putovní výstavu Paměti národa včetně panelu s významným valečským rodákem Josefem Škrábkem. Na zámku je pak několik výstav. Dále v jednotlivých výtvarných výstavách představí díla fotografa a malíře J. T. Maštíka, fotografky Emy Šantorové a malířky a arteterapeutky Zuzany Zachové. 

autoři: Josef Šorfa , nkr
Spustit audio