Radnice si pořizují čím dál víc obecních fotovoltaických elektráren. Ty rostou jak houby po dešti

7. květen 2024 21:06

V Královéhradeckém kraji přibývá obcí s vlastními fotovoltaickými elektrárnami. Většinou pokrývají provoz úřadů, škol a školek. S očekávaným příchodem novely energetického zákona by ale přebytečnou elektrickou energii mohli časem využívat třeba i samotní obyvatelé. Podrobnosti zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Já jsem v obci Žernov na Náchodsku. Ta má fotovoltaickou elektrárnu, která od jara do podzimu pokrývá spotřebu veřejného osvětlení. Časem tady chtějí přebytky posílat do mateřské školy v nedaleké obci Červená hora. Za fotovoltaickou elektrárnu obec zaplatila zhruba 600 tisíc korun, návratnost je asi pět let.

Čtěte také

Tady v Žernově plánují rozšíření panelů, například na rozhlednu, budovu hasičské zbrojnice a nebo obecního úřadu, plánují založení energetického společenství, což bude spolek nebo družstvo, do něj by mohli vstoupit i obyvatelé obce a tím získat energii levnější než od současných dodavatelů.

Žernov uvažoval také o větrné elektrárně, obec je ale ochranném pásmu kvůli národní kulturní památce Babiččino údolí a tak se souhlas na větrnou elektrárnu zatím získat nepodařilo.

Mluvil jsi o tom, že obcí s podobnými investicemi přibývá. Kde tedy postupují podobně?

Například v Libňatově na Trutnovsku před několika dny spustili tři fotovoltaické elektrárny. Pokrývají spotřebu budovy úřadu, mateřské školy a také obchodu. Obec za elektrárny zaplatila dva miliony korun, zhruba polovinu získala díky dotaci. Obec Libňatov plánuje fotovoltaiku rozšířit na kulturní dům.

Čtěte také

Tím by Libňatov kompletně pokryl spotřebu budov v majetku obce, případné přebytky chce nabízet soukromníkům v okolí. To by právě měla umožnit novela energetického zákona

A v plném proudu je momentálně instalace fotovoltaiky v obci Jívka na Trutnovsku. Tam budou panely na 5 budovách - jde o obecní úřad, bývalou školu, školku, obecní restauraci a hasičskou zbrojnici. Dvě střechy už jsou kompletně osazené panely, tři elektrárny začnou podle starosty obce fungovat na přelomu května a června, další pak nejpozději v lednu příštího roku.

Na pořízení obec potřebuje zhruba 2,8 milionu korun a možná až tři čtvrtiny nákladů by mohla pokrýt dotace.

Spustit audio

Související