Richard Hindls: Dlouhodobá nezaměstnanost je fenomén, který deptá rodiny

12. leden 2021

Od ledna loňského roku začal výrazně zrychlovat růst dlouhodobé nezaměstnanosti. I když ještě zdaleka nedosahuje takových hodnot jako před třemi lety. Uvádí to statistik a ekonom Richard Hindls.

„Dlouhodobá nezaměstnanost je fenomén, který možná ve větší míře než ta místní nebo provozní nezaměstnanost deptá rodiny, deptá domácnosti a deptá sociálně-ekonomický život těch rodin,“ říká v pořadu Jak to vidí…statistik a ekonom Richard Hindls.

Čtěte také

Oproti době před třemi lety je podle Hindlse přesto dlouhodobá nezaměstnanost na poloviční hodnotě. Za dlouhodobou nezaměstnanost se považuje informace o tom, že člověk rok nesehnal zaměstnání. „V případě absolventů vysokých škol je to půl roku. Je řada absolventů, kteří opouštějí střední školy a univerzity a nemají potom práci,“ upozorňuje Hindls.

Dobrá zpráva v záplavě špatných

Aktuální údaje o celkovém stavu nezaměstnanosti v České republice jsou ale podle Hindlse dobré. „Skutečně v této době špatných zpráv je tato zpráva alespoň z toho ekonomického hlediska možná jednou z nejlepších, protože stále patříme se čtyřmi procenty na absolutní špičku Evropy,“ míní ekonom.

Dokonce podle něj existuje i taková informace, že navzdory ekonomickému tlaku a navzdory ekonomickým problémům zůstává vysoký i počet volných pracovních míst. To znamená míst, na která by ještě lidé mohli nastoupit. „Je to možná dáno tím, že následkem pandemie odsud odešla celá řada zahraničních pracovníků, takže po nich zůstala volná místa,“ doplňuje Richard Hindls.

Odlišná míra nezaměstnanosti

Ekonom ale upozorňuje na to, že jiná míra nezaměstnanosti je mezi vysokoškoláky, liší se v regionech - a jiná je i v různých profesích. Nezaměstnanost se podle Hindlse zjišťuje dvěma způsoby. Jeden údaj publikuje Český statistický úřad a jde o výsledek výběrového šetření pracovních sil.

Úřad práce v Českých Budějovicích a povinné roušky

A druhý údaj publikuje ministerstvo práce a sociálních věcí, a to je údaj, který vychází skutečně z registrované nezaměstnanosti na úřadech práce. „Za nezaměstnaného se považuje člověk, který ztratil zaměstnání, je starší 15 let a práci hledá – to je velmi podstatná informace, že skutečně o práci musíte stát a jste schopni v podstatě do čtrnácti dnů nebo po nějaké technické přestávce na to místo nastoupit,“ vysvětluje Hindls.

Další témata rozhovoru: rozdíly v nezaměstnanosti mezi regiony; nejvíce zasažené profese;  jaké trendy panují na pracovním trhu;  kdy se otevřou školy, zemřel ekonom Michal Mejsřík; Elon Musk se stal nejbohatším člověkem světa.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související