Sestra roku Růžena Macháčková promovala s vnučkou v náručí. Zkušenosti, které získala během padesátileté praxe, teď předává studentům

7. květen 2024

Úspěchu můžeme dosáhnout kdykoliv, říká oceněná Sestra roku 2023 Růžena Macháčková. Cena jí byla udělena za celoživotní dílo v ošetřovatelství. Svým nadšením a energií strčí do kapsy o dvě generace mladší kolegyně. Potkat ji můžete nejen v Masarykově nemocnici v Rakovníku, ale také v Centru následné péče Fakultní nemocnice Motol, kam jako mentorka doprovází studenty.

Popsat více než 50 let dlouhou kariéru všeobecné sestry Růženy Macháčkové není jednoduché. Začínala v kladenské nemocnici jako řadová sestřička na oddělení ARO, později pracovala jako instrumentářka na operačním sále a v krajské nemocnici si vyzkoušela i manažerské funkce. Později se přesunula do nemocnice v pražském Motole, kde pracovala jako vrchní sestra na oddělení chirurgie. Až v důchodu nastoupila do očkovací ambulance Masarykovy nemocnice v Rakovníku. Potkat se s ní můžete i v urologické ambulanci, kde čas od času také zaskakuje.

Sestra Růženka, jak jí v rakovnické nemocnici říkají, v době epidemie nabídla svoje zkušenosti, organizační schopnosti, profesionalitu a zápal. Zároveň byla hnacím motorem pro ty, kterým už síly docházely. Stále se ráda učí něco nového, takže pro ni nebyl problém ze dne na den zaskočit za nemocnou kolegyni na urologii a plnohodnotně ji zastoupit včetně speciálních úkonů.

Promoce v 55 letech

Růžena Macháčková byla oceněna jako Sestra roku 2023 za celoživotní dílo v ošetřovatelství

Její nadšení a zkušenosti oceňují i studenti bakalářského programu v motolské nemocnici. „Mentorka vlastně provází studenty při jejich praxi. Jsou to studenti prvního ročníku, a protože v prvním ročníku ještě nemají takové teoretické ani praktické znalosti, tak je potřeba, aby je někdo dozoroval, a to jsem právě já,“ vysvětluje stále usměvavá Růžena Macháčková. „Paní Macháčková je úplně úžasná. Z té praxe mi to dává úplně nejvíc. Vážně se nám hodně věnuje, rozebírá každého pacienta,“ říká studentka Nikol.

I když sestra Růžena Macháčková vychovala dvě děti a ráda se věnuje svým vnoučatům, hodně času během celé své kariéry věnovala dalšímu studiu. „Já jsem dovršila všechna svá studia promocí v 55 letech s vnučkou na rukou. Byla jsem tam nejstarší,“ usmívá se paní Macháčková. Studentům v Motole se snaží ukázat, že mají před sebou obrovské možnosti a mohou si zvolit kariéru, jakou si budou přát.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.