Slavný rodák, který se nikdy nenarodil. Americké město Savannah proslavil Forrest Gump

Městečko Savannah je v americkém státě Georgie vůbec nejstarším. Známé je ale například i milovníkům Forresta Gumpa. Možná se vám teď vybaví věta: „Moje máma vždycky říkávala, život je jako bonboniéra.“ Co se asi stalo s lavičkou u autobusové zastávky, na které tehdy Tom Hanks seděl?

Jistě si dobře vybavujete úvodní scénu filmu Forrest Gump – peříčko se za zvuků jedinečné hudby Alana Silvestriho pomalu snáší kolem kostela až k nohám Forresta Gumpa. Ten sedí na lavičce s parkem za zády a mudruje o tom, že život je jako krabice čokoládových bonbónů.

Lavičku už v těch místech nenajdete, zato park samozřejmě ano. Jmenuje se Chippewa a leží v srdci krásného městečka Savannah v Georgii.

Čtěte také

Kdo hledá, nenajde

Steven, který vozí turisty na své rikše, mi ukazuje, kde přesně lavička stála: „Bylo to na opačné straně parku, než jsme teď, proti slunci, přesně proti nám.“ A připomíná mi, že kostel byl v tom záběru po pravé straně. Ti, kdo si scénu přesně pamatují, a pak přijedou sem, jsou trochu zmateni, protože oba domy za parkem, na které byl záběr, měly tehdy jinou barvu než dnes.

Slavný park Chippewa, kde stála slavná lavička, na níž sedával Forrest Gump

Steven mi ještě vypráví o tom, že kolem náměstí se točily i další záběry. Třeba scény s restaurací, kde pracovala Forrestova přítelkyně Jenny, nebo se školou, kam chodil malý Forrest a kam musela přijít za panem ředitelem jeho maminka. V tom se ovšem Steven mýlí, tato a řada dalších scén se točila o kus dál, v Jižní Karolíně.

Městečko Savannah zažilo díky filmu doslova turistický boom, otevřela se tu řada restaurací pro turisty a celoročně sem jezdí spousta lidí podívat se na lavičku, kterou tu samozřejmě nenajdou – alespoň ne na místě, kde byla ve filmu.

Čtěte také

Neviditelný Forrest Gump

V Savannah není poznat, že se blíží volby, neviděl jsem tu žádný plakát a ani Steven není z žádného z kandidátů příliš nadšený. Podle něj dostala Hillary svými nezodpovědnými emaily řadu lidí do nebezpečí života. A Trump je v jeho očích jen milionář, nic víc.

Žádný plakát Hillary ani Donalda ve městě prý nenajdu, ale mohu tu údajně potkat samotného Forresta Gumpa. A tak chodím uličkami a čekám, kde se objeví.

I kostel v centru Savannah si fanoušci Forresta Gumpa při návštěvě města hned vybaví

Pořád nic. Musím se ujistit, jestli si ze mě nedělal Steven legraci.

Asi čtyřicetiletý dobře oblečený muž mi však potvrzuje, že někdo takový prý po městě opravdu běhá. Je odsud, oblečený je přesně jako Forrest Gump a chce to prý jen trochu trpělivosti.

Té bych měl dost, ale času málo, proto to po nějaké chvilce vzdávám. Před sebou mám cestu do Charlestonu, který vyhrál mou soukromou hitparádu o nejkrásnější místo v předvolebním putování Amerikou.

Čtěte také

A jak to vlastně dopadlo s lavičkou? Na to jsem se také zeptal a ke své radosti jsem se dozvěděl, že si s ní tady nezatopili. Najdeme ji jen o kousek dál, v historickém muzeu města Savannah, kde prý patří k nejvýznamnějším exemplářům tamní expozice.

autor: jšm
Spustit audio