Slepička, Ryba nebo Kly mamuta. Díky speciálním mapám můžete poznávat umělecká díla na sídlištích v Praze 8

29. duben 2024 12:30

Umělecká díla ve veřejném prostoru v Praze 8 nově zobrazují speciální mapy. K dříve vydanému plánku okolí Invalidovny nově přibyla také sídliště Ďáblice a Bohnice. Pomocí nich chce městská část lidem ukázat, že se často pohybují právě v blízkosti zajímavých soch a původních betonových prolézaček z doby vzniku sídlišť.

Se skupinou dvaceti lidí držíme v ruce mapku sídliště Invalidovna, na které jsou zakreslená různá umělecká díla. Právě začala další komentovaná procházka po uměleckých dílech ve veřejném prostoru.

Mapy si pochvaluje i obyvatelka Prahy 8 Blanka Šťastná, která absolvovala už vycházku po sídlišti v Ďáblicích. „Jsou bezvadně udělané, protože se tam člověk dozví i historii, když to ti umělci tvořili. Ráda si podle té mapičky projdu ta díla ještě v klidu,“ těší se.

Nejvíc ji prý zaujala historická prolézačka ve tvaru slepičky v Nekvasilově ulici na Invalidovně. „Připomněla mi Brusel, protože to umění mělo něco do sebe. Je to typické na ta 60. léta a my jsme byli tenkrát úspěšní.“

Vzpomíná na období, kdy tehdejší Československo získalo za svůj pavilon na Světové výstavě v roce 1958 v Bruselu několik ocenění.

Dva tisíce map nestačilo, zájem je velký

Na třech mapách můžou lidé najít 52 uměleckých děl z Ďáblic, Bohnic a okolí Invalidovny.

Mapy uměleckých děl

Vytvořit jednu mapu trvá zhruba půl roku a jsou v nich zanesena existující, ale i zaniklá díla, která se na sídlištích objevila v období jejich vzniku.

„Třeba na sídlišti Ďáblice, kde je toho strašně moc, tak tam mi přišlo logické dát jenom to, co existuje. A co neexistuje jenom tak stručně shrnout v seznamu,“ vysvětluje editorka map a průvodkyně Helena Macháčková.

Městská část nechala vytisknout dva tisíce map, o které byl takový zájem, že je radnice musela nechat dotisknout. Lidé si je můžou zdarma vyzvednout na odboru kultury v Libeňském zámku.

Kde by mohlo mapování uměleckých děl pokračovat? Poslechněte si celou reportáž.

autoři: Markéta Janovská ,
Spustit audio

Související