Stát podporuje školy pro krajany. Je to známka naší civilizovanosti, zdůrazňuje náměstek ministra školství

30. prosinec 2023

Česko finančně podporuje školy pro krajany v zahraničí. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) s nimi uzavírá smlouvu o zajištění vzdělávání občanům České republiky v období plnění povinné školní docházky. Podle náměstka ministra Jaroslava Millera je to skoro vlastenecká povinnost.

„Důvodů, proč pomáhat českým školám v zahraničí je mnoho. Já to chápu ze strany ČR hlavně jako službu krajanům, kteří si chtějí zachovat kontakt s vlastí, českým jazykem a kulturou. Považuji to až za určitou známku civilizovanosti, že Česko touhle cestou krajanům pomáhá.“ 

Čtěte také

České komunity v zahraničí nebývají obvykle zdaleka tak početné jako třeba polské nebo i slovenské. Přesto jsou reprezentací našeho národa, pomáhají udržovat povědomí o existenci naší země. Právě proto je podle školského zákona má český stát podporovat.

Na sklonku roku 2023 má smlouvu s MŠMT uzavřeno 15 škol v Evropě i za Atlantikem. Ta zřejmě nejstarší v Chicagu je natolik zavedenou institucí, že o peníze ani nežádá, existuje už přes sto let.

V pořadu Zaostřeno uslyšíte Kláru Moldovou, zástupkyně ředitele České školy Tomáše Garrigua Masaryka v Chicagu. Kromě toho vám Vít Pohanka zprostředkuje příběhy českých škol a učitelek v kanadském Calgary v provincii Alberta, v Manchesteru a Londýně.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související