Svět i Česká republika si v těchto dnech připomínají 79. výročí konce druhé světové války v Evropě

7. květen 2024 08:10

Česko si připomíná 79 let od konce 2. světové války. Přestože se hlavní část oslav chystá tradičně na 8. května, v Jičíně a Trutnově vzpomínkové akce pořádají o den dříve. Rekapitulaci připravil reportér Tomáš Lörincz.

Připomeňme si nejdříve, kdy se vlastně města v Královéhradeckém kraji konce války dočkala?

Čtěte také

Dohoda o bezpodmínečné kapitulaci německých vojsk v Evropě začala platit v noci z 8. na 9. května, jenže události z května roku 1945 byly hodně překotné a divoké. Třeba v Jičíně se už 7. května domluvili s místním německým vojenským velitelstvím na odevzdání zbraní a kapitulaci, přesto se ale ještě mír nekonal - a to dokonce ani o den později 8. května.

Ještě v noci na 10. května tam došlo před budovou gymnázia k přestřelce s kolonou SS, která odmítla složit zbraně, a první spojenecká vojska - konkrétně Rudá armáda - vstoupila do Jičína až 10. května kolem šesté hodiny v podvečer. Říci tedy nějaký přesný termín, hodinu či minutu, není prakticky reálné.

Proč si tedy v Jičíně připomínají osvobození už 7. května?

Čtěte také

Ten důvod je ryze pragmatický a souvisí s tím, že město Jičín bere připomínky květnových roku 1945 událostí tak, že by se o nich měly dozvídat především děti. A ty mají 8. května díky státnímu svátku volno a těžko by přišly v tak hojném počtu, jako dnes - kdy se často hromadně s celými třídami vydají k pomníku Na Čeřovce nebo později do Popovic k pomníku kapitána Šimka.

Překrucovat historii a tvrdit, že k osvobození došlo už 7. května, nechtějí ani v Trutnově - i tam jsou důvody podobné jako v Jičíně.

To hlavní si ale stejně většina měst a obcí nechala na 8. května, že?

Je to přesně tak, tradici má hlavně takzvaná Mise Velichovky, kdy se do lázeňského města sjíždí stovky milovníků vojenské historie, protože tam uvidí příjezd kolony amerických vozidel nebo komentované ukázky.

Čtěte také

Právě Američané do Velichovek přivezli polnímu maršálovi Schörnerovi informace o kapitulaci německých vojsk a Lázně Velichovky byly vůbec nejvýchodnějším městem v tehdejším Československu, do kterého se armáda Spojených států tehdy dostala. Ono nešlo o osvobozování jako takové ani o boj, ale historický význam to bezesporu má.

Právě polní maršál Schörner byl ve Velichovkách ubytovaný od 15. dubna, kdy obsadil budovu po řediteli sanatoria a dokonce si tam nechal vybudovat důkladný protiletecký kryt. A právě 8. května tam tedy převzal informace o tom, že je válka u konce.

Ale zase - bylo to jen na papíře, protože ještě 9. května večer sváděla Rudá armáda úporné boje na přístupových cestách do Náchoda a třeba do Jaroměře se probojovala až 10. května a do Velichovek dokonce ještě o další den později.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související