13. etapa: duny opět prověřily techniku

31. prosinec 2012 10:45

Poslední rychlostní zkouška, která mohla ještě nějak výrazněji zamíchat celkovým pořadím rallye Dakar, se jela dnes. 275 měřených kilometrů mezi městy Nasca a Pisco a další obtížné peruánské duny.

Na startu dnešní etapy měli závodníci a jejich stroje za sebou už téměř osm tisíc kilometrů v prachu, písku a dunách. A dnes je čekalo to samé. Technické pasáže střídaly rychlejší úseky po celou dobu speciálu, ale jezdci nesměli ani na chvíli polevit z koncentrace, protože jen malé zaváhání na Dakaru může znamenat obrovskou ztrátu.

Motorky

Tohle si jistě uvědomoval i Marc Coma, který včerejší etapu vyhrál a dnes startoval jako první. Věděl, že bude muset jet na hranici maximálního rizika, aby za sebou dokázal udržet dotírajícího Desprese, ale na druhou stranu nesměl udělat chybu, protože jeho náskok byl titěrných 1,5 minuty.

Dnešní etapa však byla opravdu náročná nejen na techniku jízdy, ale také na navigaci. Coma v první polovině rychlostní zkoušky ztratil hodně času a byl až pět minut za Despresem, ale potom začal stahovat ztrátu a vypadalo to, že bude závěr etapy ještě velmi dramatický.

Jenže potom přišla navigační chyba a bylo rozhodnuto. Despres byl nakonec rychlejší než Coma o 13,5 minuty. V celkovém pořadí je tak Despres první s náskokem 11 minut na Marca Comu. Vzhledem k tomu, že zítra je na programu už jen 29 měřených kilometrů, je zřejmě rozhodnuto.

Třetí místo celkově uhájil Portugalec Helder Rodrigues na yamaze, který dnešní etapu vyhrál, a získal tak svoje druhé vítězství na letošním ročníku rallye Dakar. Druhý byl Despres a třetí Jordi Villadoms, který hájil celkové čtvrté místo před Štefanem Svitkem. To se mu díky dnešní dobré jízdě podařilo, protože Svitkovi nadělil sedm minut. Ten skončil až na 11. místě a celkově tedy zůstal pátý.

Jan Veselý stále pokračuje v závodě, ne sice na zajímavých místech pro fanoušky, ale stále jede a to je důležité. Dnes opět zajel svůj standard a skončil 1,5 hodiny za vítězem. Patřilo mu 71. místo. Celkově je na tom o čtyři příčky lépe.

Čtyřkolky

Bratři Patronelliovi si už jen kontrolují obrovský náskok, který mají na prvních dvou místech a v rozumném tempu projíždějí jednu etapu za druhou. Nejinak tomu nebylo ani dnes. Z denní rutiny je sice trochu vyvedl technický problém na Marcosově čtyřkolce, ale nebylo to nic vážného a po chvíli opět pokračovali v závodě.

Díky tomu se však před ně dostal jejich krajan Maffei. Vedení dokázal udržet až do konce dnešní etapy, a nakonec tedy vyhrál. Dojel si tak už pro svůj třetí triumf na letošním ročníku. Druhý skončil Uruguayec La Fuente se sedmiminutovou ztrátou. Tomu patří celkové páté místo.

Profil tratě 13. rychlostní zkoušky

Na celkovém pořadí se však nic nezměnilo. Maffei je stále třetí s víc než dvouhodinovou ztrátou na vedoucího Alejandra Patronelliho, obhájce loňského prvenství. Druhý je Alejandrův mladší bratr Marcos.

Auta

Ani v této kategorii se dnes na trati nestaly žádné převratné okamžiky a vedoucí piloti si dokázali udržet svoje pozice. Peterhansel s vozem Mini si celkové vedení ještě upevnil dnešním etapovým vítězstvím, letos už třetím, a zdá se, že tady je také rozhodnuto.

Druhý Nani Roma s vozem Mini ztrácí na Peterhansela už 42 minut, když si po dnešku připsal dalších 23 minut k celkově ztrátě. Dojel až sedmý. Celkově třetí De Villiers s toyotou stále zajíždí s tímto vozem skvělé výsledky. Po předchozích dvou třetích místech to dnes byla už stříbrná pozice.

Na celkové čtvrté místo se posunul Rus Leonid Novitskyi s dalším „minískem“. To mu musel se sklopenýma ušima přenechat Robby Gordon, kterému se dnes nevyplatila jeho riskantní jízda. V náročných dunách v okolí 200. kilometru totiž poslal svůj hummer přes střechu. Nikomu se naštěstí nic nestalo a mohli pokračovat dál. Jenže potom jeho hummer ještě zpomalil defekt, takže Gordon v cíli byl nakonec až desátý se ztrátou 36 minut.

Kamióny

Karginov si spravil chuť po včerejší trpké prohře, kterou musel přijmout s pískem skřípajícím mezi zuby – strávil totiž téměř tři hodiny vyhrabáváním svého zapadlého kamazu v dunách. Dnes tedy může slavit, protože 275 měřených kilometrů zvládl projet v nejrychlejším čase. Etapu vyhrál, jak se říká, o parník, protože před druhým nejrychlejším kamiónem měl náskok dvaceti minut.

Tím druhým kamiónem v dnešní etapě nebylo překvapivě iveco, ale tatra. Bohužel to nebyla tatra Martina Kolomého, ale Brazilce De Azeveda, který tímto výsledkem zaznamenal svoje letošní nejlepší umístění. Až na třetím místě byl první z vozů Iveco pilotovaný Hansem Staceym. Biasion byl čtvrtý, Mardeev s dalším kamazem pátý a až šestý dojel De Rooy s 25minutovým mankem na vítěze.

V nejlepší desítce kamiónů byly i dva české – devátá liazka Jaroslava Valtra a desátá tatra Martina Kolomého. Ten nakonec dokázal udržet svoji sedmou pozici, ale jen díky tomu, že po 12. etapě odstoupilo z průběžného pátého místa iveco pilotované Francouzem Aduou. Miki Biasion se totiž před Kolomého dostal, a byl by tak až osmý. Jaroslav Valtr je jedenáctý.

Tomáš Vrátný dojel na 17. místě, Miroslav Zapletal na 39. pozici.

Celkové prvenství stále v poklidu hájí De Rooy, jeho týmový kolega Stacey je 53 minut za ním druhý a Ardavichus je třetí (–1:48:25). Ten dnes skončil sedmý. Na čtvrté místo se dnešní skvělou jízdou opět dostal Karginov a pátý je Mardeev. Takže v TOP 5 jsou teď tři kamazy a dvě iveca.

Popis trasy 14. etapy z Pisca do Limy:
Krátký měřený úsek definitivně ustanoví celkové pořadí závodníků. Ti by při posledních kilometrech neměli nic podcenit, protože jim cestu do cíle ještě mohou zkomplikovat malé duny. Tady tolik nejde o čas, nejdůležitější bude zvládnout trať až do cíle. Hrdinové rallye Dakar 2012 se můžou těšit na oslavy v srdci hlavního města Peru. Těm, kteří přežili toto dobrodružství, se v hlavě promítnou důležité momenty jejich dlouhé cesty. Výzva bude u konce, ale vzpomínky a pocity výjimečné životní zkušenosti zůstanou.

Nasca–Pisco (375 km / RZ 275 km)

Motocykly:
1. Rodrigues (Portug./Yamaha) 3:21:16, 2. Despres (Fr./KTM) –47, 3. Viladoms (Šp./KTM) –3:00, ...11. Svitko (SR/KTM) – 10:13, 70. Veselý (ČR/Yamaha) –1:29:02.

Průběžné pořadí:
1. Despres 44:01:54, 2. Coma (Šp./KTM) –11:03, 3. Rodrigues –1:11:27, 4. Villadoms –1:41:12, 5. Svitko –1:49:36, ...66. Veselý –19:03:05.

Čtyřkolky:
1. Maffei (Arg./Yamaha) 4:00:42, 2. La Fuente (Ur./Yamaha) –7:04, 3. A. Patronelli (Arg./Yamaha) –8:16.

Průběžné pořadí:
1. A. Patronelli 52:30:49, 2. M. Patronelli (Arg./Yamaha) –1:19:48, 3. Maffei –2:15:39.

Automobily:
1. Peterhansel, Cottret (Fr./Mini) 3:09:47, 2. De Villiers, Von Zitzewitz (JAR, Něm./Toyota) –8:29, 3. Novickiy, Schulz (Rus., Něm./Mini) –12:55.

Průběžné pořadí:
1. Peterhansel, Cottret 38:28:51, 2. Roma, Périn (Šp., Fr./Mini) –42:57, 3. De Villiers, Von Zitzewitz –1:15:09.

Kamióny:
1. Karginov (Rus./Kamaz) 3:33:27, 2. De Azevedo (Braz./Tatra) –20:14, 3. Stacey (Niz./Iveco) –22:09, ...9. Valtr (ČR/Liaz) –43:14, 10. Kolomý –48:30, 17. Vrátný (oba ČR/Tatra) –2:17:52, 39. Zapletal (ČR/MAN) –4:27:08.

Průběžné pořadí:
1. De Rooy (Niz./Iveco) 44:49:45, 2. Stacey –53:16, 3. Ardavichus (Kaz./Kamaz) –1:48:25, ...7. Kolomý –6:53:15, 12. Valtr –13:06:47, 17. Vrátný –17:55:50, 39. Zapletal –3:16:57 (+12hodinová penalizace).

autor: onj
Spustit audio

Více o tématu