Co budete dělat za volantem za sedm let? Řídit? To už bude minulost

22. říjen 2013 13:10

Podle automobilky Mercedes v roce 2020 vyjedou na silnice auta, která budou jezdit sama bez zásahu řidiče. Už dnes jsou k dispozici systémy, které to umožňují, ale vše je potřeba propracovat, a zlevnit tak, aby tato technologie byla co nejvíc dostupná. Proto jsme neodolali a jízdu s autem bez řidiče si vyzkoušeli na jindy hermeticky uzavřeném testovacím polygonu firmy Bosch nedaleko německého Boxbergu.

Před námi stojí stříbrné BMW páté řady. Už na první pohled je jasné, že se nejedná o obyčejné kombi, ale o testovací prototyp. Od ostatních aut ho odlišuje konstrukce na střeše, která obsahuje nejrůznější čidla a radarový systém. Ten monitoruje 360 stupňů okolo samotného auta a do kufru tohoto kombíku byste prakticky nic nenaložili – je plný výpočetní techniky a elektroniky.

Čtěte také

„Jmenuji se Michael Folsten,“ představuje se testovací řidič. Ti jsou speciálně vyškoleni a je jich několik, protože za všech situací musí nechat elektroniku řešit jakoukoliv situaci do poslední chvíle a až potom zasáhnou. Zkrátka musí být rychlejší než počítač. V autě je samozřejmě také několik monitorů. Všemu však dominuje velký displej, na který se neustále promítá nejen trasa, ale také všechna auta v okolí v podobě boxů. Po chvíli Michael přenechává řízení samotnému vozu.

„Můžete vidět, že auto jede úplně samo, jakmile vidí nějaké auto před sebou, dodržuje bezpečnou vzdálenost, ale hlídá všechna auta v okruhu 360 stupňů. Žlutá auta na displeji jsou v pohybu, zelená stojí. Teď nám jiné auto zkříží dráhu,“ popisuje Michael. Skutečně, blížíme se ke křižovatce. Naše auto samo zastavuje, dává přednost, rozhlédne se okolo sebe, zjišťuje, že v okolí žádné další auto není a jedeme dál.

Vozidlo zvládá i svižnější jízdu

„Aby to nevypadalo, že se jen tak ploužíme, předvedu i nastavení pro sportovnější jízdu,“ říká Michale. Upřímně na úzké silnici osmdesátkou, v zatáčce a volant nikdo nedrží? Ale auto ostřeji přibrzdilo, bezpečně zatáčkou projelo a pokračuje dál. Vyzkoušíme si ještě rozpoznávání chodců a několik dalších situací, i když vše je potřeba ještě doladit, V jednu chvíli auto přehlédlo modrý hatchback blížící se zleva zezadu zpoza horizontu, ale Michael nás přesvědčil o rychlosti svých reakcí.

Čtěte také

Svezení s autem bez řidiče jsme absolvovali s kolegou Františkem Dvořákem z Auta iDnes.cz. Jaká je to budoucnost pohledu řidiče? „Dost depresivní, ale určitě je to zajímavá zkušenost, když vidím na displeji boxy, které běhají, a potom se nakonec z toho vykreslí cesta, tak si nedokážu představit, že tohle bude jednou umět moje auto a jestli s tím vůbec budu chtít jezdit,“ říká František Dvořák. Po technické stránce určitě velmi zajímavá zkušenost. Bohužel pro nás, co rádi trávíme čas za volantem, poněkud smutná vyhlídka.

autor: pgj
Spustit audio