Co dělat, když policisté zneužívají svého postavení a služební auto zastaví, kde nemají?

2. říjen 2013 13:20

Na dvě tisícovky fotografií špatně a bezohledně parkujících řidičů jste nám poslali v rámci projektu „Parkuj jako člověk“. Nikoho asi nepřekvapí, že mezi nimi byly i desítky těch, na nichž jste zachytili špatně parkující policejní auta. Některé případy jsou sice pochopitelné, ale v některých případech jde až o aroganci moci. Můžeme se jako civilisté nějak ozvat? To jsme zjišťovali přímo na Policejním prezídiu.

Je jasné, že v řadě případů zasahující policisté prostě auto zastaví bez ohledu na předpisy. Nad vámi zaslanými fotografiemi sedíme s Ivanou Ježkovou z Policejního prezídia. „Skutečně některé fotografie jsou na zváženou, jestli policisté, kteří s autem přijeli, plnili pracovní povinnosti nebo ne, nicméně v tuto chvíli nemohu hodnotit, zda jednali v nějaké krajní nouzi či odůvodněných případech, kdy mohou podle naší platné legislativy porušit vyhlášku o silničním provozu a mohou zaparkovat i na místech, kde k tomu není místo určené,“ vysvětluje Ivana Ježková.

Čtěte také

Když se podíváme na extrémní případy, tak některé případy doslova bijí do očí. Jak vidíme třeba na téhle fotografii, na první pohled měli policisté čas normálně zaparkovat. Stojí ovšem na místě pro zdravotně postižené, přitom vedle jsou volná hned čtyři místa a široko daleko nikde žádné jiné auto.

„Pokud zjistíme jakékoliv pochybení, ať cestou různých podání od občanů nebo právě i cestou vaší redakce, tak se těmito fotografiemi budeme důkladně zaobírat. Budeme zjišťovat, o jaké vozidlo šlo, z jakého krajského ředitelství toto auto je, kdo ho v konkrétní čas řídil a samozřejmě pokud tento policista, který je za parkování zodpovědný, neprokáže, neodůvodní si, proč parkuje na místě, kde bylo vozidlo zachyceno, může potom následovat kázeňský trest. Situace, kterou vy popisujete, je opravdu moc zvláštní a nevylučuju, že právě toto jsou případy, kdy může kázeňský trest přijít,“ upozorňuje Ivana Ježková.

Policistovi hrozí vysoká pokuta

Znamená to, že když se nám podaří zjistit, kdy přesně k tomuto porušení pravidel došlo, Útvar vnitřní kontroly bude zjišťovat, který policista takto „zaparkoval“. A v tomto případě je velmi pravděpodobné, že bude následovat trest. Běžnému řidiči by hrozila pokuta za stání na invalidovi pět až deset tisíc korun. „Policista, pokud je v kázeňském řízení uznán vinným, následuje pro něj trest finanční, který může být až patnáctiprocentní srážka platu po dobu tří měsíců. Je to poměrně výrazná finanční sankce, která mnohdy převyšuje blokovou pokutu,“ říká Ivana Ježková.

Čtěte také

Je tedy jen na nás, zda stejně jako policisté dokážeme naopak jejich přestupek zadokumentovat. „Je to jedna z našich priorit – takovéto excesy našich kolegů eliminovat. Pokud kdokoliv zaznamená takovéto chování, je vždy nutné, aby kromě fotografie zaslal také místo, kde byla fotografie pořízená a samozřejmě také datum a čas,“ dodává Ivana Ježková.

Pak už tedy jen stačí vše poslat na Policejní prezídium nebo přímo na Útvar vnitřní kontroly policie třeba prostřednictvím emailu na adresu vkpp@mvcr.cz. Ta má potom 60 dnů na prošetření případu.

autor: pgj
Spustit audio