Dakarské celebrity: lyžař Luc Alphand

5. leden 2013 12:00

Celebrity a nejtěžší rallye světa k sobě patří. Radiožurnál vás o tom přesvědčí díky našemu reportérovi v konvoji 35. ročníku slavného pouštního závodu, který dnes startuje v Peru. Každý víkendový den po dobu závodu, tedy do 20. ledna, kdy jeho účastníci dorazí do cíle vzdáleného přibližně 8,5 tisíce kilometrů v chilském Santiagu, vám nabídneme zvukové vizitky dakarských celebrit. Jako první jsme vybrali francouzskou lyžařskou legendu.

Když se řítil střemhlav dolů z horských svahů na lyžích, vysloužil si přezdívku „divoký pes“. Nikdo jiný totiž nejezdil tak riskantně a nikdo si neublížil tolikrát jako Luc Alphand. Chvilky hrůzy ale zažil taky za volantem závodního vozu při rallye Dakar. Psal se rok 2009 a byla to jeho poslední závodní dakarská jízda.

„Stalo se toho hodně. Udělali jsme malou chybu v navigaci a uvízli jsme v hlubokém a měkkém bahně. Snad stokrát jsme se snažili vyprostit, ale vůbec to nešlo. Pracovali jsme na tom asi hodinu, když se najednou můj navigátor skácel bezvládně k zemi.

To mě velice vyděsilo a ihned jsem zavolal helikoptéru se zdravotníky, kteří dorazili na místo ve velmi krátké době a Gila ihned odvezli do nemocnice. Byla to opravdu zlá chvilka a znamenala pro nás konec v závodě, ale nejdůležitější je, že je můj navigátor opět v pořádku,“ zdůrazňoval už klidněji Luc Alphand.

Jeho tajnou vášní byl motoristický sport

Jeho lyžařskou kariéru, která tak slibně začala titulem juniorského mistra světa, brzdila opakovaná zranění. První z celkem dvanácti vítězství ve Světovém poháru slavil v roce 1995 v Kitzbühelu. O dva roky později se stal celkovým vítězem Světového poháru. Lyžařskou popularitu dokázal Alphand využít k tomu, aby získal sponzory pro svou tajnou vášeň – motoristický sport.

Luc Alphand opět komentuje závod pro francouzskou televizi

Nejdřív se účastnil závodů na okruzích a závodů na ledě. V roce 1998 se už objevil na startu rallye Dakar. O sedm let později všem pochybovačům sklaplo. Někdejší špičkový lyžař patřil k nejrychlejším a skončil druhý. A v roce 2006 ji poprvé a naposledy vyhrál. Teď má novou roli. Už počtvrté bude komentovat jihoamerickou rallye Dakar přímo z místa pro francouzskou televizi, takže má informace z první ruky. Proto může posoudit i obtížnost posledních ročníků.

„Nový Dakar je velmi drsný a závodění je těžké pro každého, pro auta i motorky. Jsou tu dlouhé etapy, při kterých nejedete jen rovně pouští. Je to pěkné místo pro závodění.“

Luc Alphand, který má se svou švédskou manželkou tři děti, je však hlavně horský typ. Stará se o hotel v Serre-Chevalier ve francouzských Alpách, který založili jeho rodiče, a společně s bratrem Lionelem provozuje i malý pivovar.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu