Dakarský deník 18 – Dakar má expandovat do dalších zemí

17. leden 2011 11:00

Třináctidenní jihoamerickou pouť územím Argentiny a Chile dlouhou přes devět a půl tisíce kilometrů završil včera závěrečný ceremoniál v Buenos Aires. Tím odstartovaly také dohady, kde se pojedou příští ročníky dakarského dobrodružství.

Přestože by si to spousta závodníků i fanoušků rallye Dakar přála, domů do Afriky se tenhle pouštní závod, zdá se, jen tak nevrátí. Vyhnali ho odtamtud v roce 2008 při jubilejním 30. ročníku teroristé. Situace na černém kontinentu se od té doby z bezpečnostního hlediska spíš ještě zhoršila.

Organizátoři byli tehdy nuceni rychle najít nové místo, kde by se slavný motoristický maratón mohl jet. Našli ho v Jižní Americe ve státech, které jsou ochotny za to, že se u nich Dakar koná, pořadatelům dobře zaplatit. Navíc je v Argentině a Chile mnohem jednodušší organizace a všude jste blíž civilizaci.

To se projevuje třeba také tím, že letos byl signál mobilního telefonu ve všech dakarských bivacích. O tom si mohli novináři v Africe nechat jen zdát. Tam to nešlo jinak než s použitím satelitní techniky. Jižní část amerického kontinentu prostě rallye Dakar v nejbližší době jen tak neopustí. „Do roku 2015 by rallye měla zůstat v Jižní Americe, ovšem není to omezené pouze na území Argentiny a Chile, ale v úvahu je také Brazílie, Paraguay nebo Peru,“ říká Jaromír Martinec, člen posádky brazilské tatry řízené Andréem De Azevedem.

Podle zákulisních informací už to má kromě Argentiny a Chile takřka jisté také Peru, kde by Rallye Dakar 2012 mohla končit. O to však moc stojí také vlivný chilský prezident a miliardář Piněra. Kromě zmíněné Brazílie a Paraguaye by se později mohla přidat i Bolívie, která patří k zaostalejším zemím tohoto regionu.

Organizátoři by tuhle tajenku měli podle tradice odhalit v březnu.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu