Dakarský deník 2 - novinářů skoro jako závodních strojů

6. leden 2013 07:40

Novodobou rallye Dakar obsadili zástupci médií. V konvoji 35. ročníku jich napočítáte stovky, přičemž nejpočetnější skupinu z nich tvoří televizní štáby a fotografové. Nesmíme zapomínat ani na rozhlasové reportéry a píšící novináře, kteří sdílejí speciální pouštní novinářský stan.

Moderní rallye Dakar se neobejde bez novinářů, o které se tu v rámci možností poměrně dobře pečuje. Akreditovaní novináři mají k dispozici speciální velký stan, který je chrání před slunečními paprsky a všudypřítomným pískem.

Ovšem je velmi dobře střežen, před vchodem stojí stráž a s elektronickou čtečkou v ruce nevspustí dovnitř nikoho, kdo tam nepatří. Uvnitř sedí zhruba šedesát novinářů, které pracují na denním vysílání a zpravodajství.

Pascal, vedoucí novinářů na rallye, popisuje, jak to s novináři vlastně chodí. „Akreditovaných novinářů v dakarském konvoji je čtyři sta ze čtyřiceti různých zemí, ať už jde o reportéry, píšící novináře nebo fotografy. Náš pořadatelský tým pro novináře má asi čtyricet lidí.

Mimochodem tyto stany máme dva, protože skoro každý den se rallye stěhuje o stovky kilometrů dál, tak aby se to stihlo. I to zaměstnává náš novinářský tým. A v té čtyřicítce nejsou lidé speciálně se starající o sociální sítě Twitter a Facebook,“ popisuje. Mimochodem mezi 150 akreditovanými médii je už dvanáctým rokem i Český rozhlas.

autor: jař
Spustit audio

Více o tématu