Divočáka na silnicích potkáte nejčastěji na podzim

17. říjen 2014 13:20

Zvířata jsou druhým nejčastějším viníkem dopravních nehod. Alespoň to ukazují letošní policejní statistiky – přes 50 tisíc kolizí zavinili svou chybou řidiči, dalších 5300 nehod už ale mají na svědomí zvířata, která nečekaně vběhla autům do cesty. Teď na podzim je nejčastější střet s divokým prasetem.

A to i na místech zcela nečekaných. Při cestě Prahou 9 si pan Petr ve svém Audi dával pozor spíše na chodce a tak na divočáka, který nečekaně vyběhl zprava, nestihl zareagovat. Oprava auta se vyšplhala na téměř 380 tisíc korun. „Ten největší risk, že srazím divoké prase, je na podzim. Naopak u srnců je to na jaře. To jsou také dva nejčastější druhy, se kterými se můžeme potkat. U srnců to činí zhruba 60 % zaznamenaných srážek, u divokých prasat 30 %,“ přibližuje Michal Bíl z Centra dopravního výzkumu, kde vysledovali, že pravděpodobnost střetu se zvěří je nejvyšší během východu a hlavně západu slunce.

Čtěte také

„Z našich dat vyplývá, že srážky se zvěří se dějí zejména během východu a západu slunce. Zhruba asi třetina nehod je zaznamenána asi během dvou hodin po západu slunce. A co se týká ročního období, je to hlavně jaro – květen – a potom podzim nejvíce v listopadu,“ popisuje Michal Bíl.

Ve skupinkách

Navíc jak srny, tak divoká prasata většinou nechodí po jednom. Oproti loňsku se podle policejních statistik zvýšil počet nehod se zvěří o 15 %. Česká pojišťovna jich likvidovala kolem čtyř tisíc a také pojišťovna Allianz podle mluvčího Václava Bálka registruje nárůst těchto nehod.

„Každý rok se toto číslo zvyšuje. Samozřejmě i škoda je větší tím, jak jsou auta dokonalejší a někdy bohužel se to projevuje i na škodách na zdraví. Když všechno dopadne relativně dobře, tak jde jenom o rozbité blatníky nebo mřížky u chladiče. Ale měli jsme také případy, kdy auto srazilo srnu, ta proletěla čelním sklem, zůstala zaklíněná ve voze a kopýtky mlátila kolem sebe, takže posádka docela dobře ustála ten samotný střet, ale pak byla strašně pomlácena od toho zvířete,“ popisuje Václav Bálek.

Tady opatrně!

Z dostupných dat je zřejmé, že některé cesty přitahují zvířata více než ostatní. Nejkritičtějším místem je zhruba 170 metrů rychlostní komunikace R35 u Hodkovic nad Mohelkou na Jablonecku, kde se stalo šest nehod na jednom místě. Problematické je ale i okolí Přimdy na D5 anebo Olešnice na D11. Některá zvířata totiž chodí stále stejnou cestou.

„Z polohy dopravních nehod, jak jsme zjistili, některá zvířata neprojevují žádnou tendenci ke shlukování, pohybují se po polích a místo, kde přeběhnou komunikaci, je náhodné. To se týká například zajíců, lesní zvířata vyhledávají pro přechod les. Ale u některých se skutečně potvrdila tendence k tomu, že překonávají komunikace v poměrně malém prostoru,“ říká Michal Bíla.

Čtěte také

Podle Michala Bíly je proto hodně důležité vědět, kde, kdy a hlavně jaké zvíře auto srazilo. Policejní nebo pojišťovací protokoly zvířecí druhy většinou nerozlišují a proto vznikly internetové stránky www.srazenazver.cz. „Web je v testovacím provozu, ale už do něj lze zadávat data. Přihlásit se může úplně každý, není to nijak omezeno. Běžný člověk může zadávat data a prohlížet si co vložili ostatní,“ upozorňuje Michal Bíla.

A cílem je zvýšit bezpečnost na cestách. Díky těmto údajům je možné na silnici přesně umístit například pachové ohradníky či odrazky proti zvěři. A co když už nějaké zvíře autem srazíme? Pak jsme povinni zavolat policii a to podle Bálka nejen kvůli pojišťovně.

„Policie jednak sepíše potřebný protokol a zároveň osloví správce příslušného mysliveckého revíru a dohodne s ním odstranění zvířete z vozovky. Určitě radíme, aby se nikdo nesnažil poraněné zvíře odklízet ze silnice. A jestliže je to možné, tak je dobré pořídit fotodokumentaci poškozeného vozidla i zvěře. Zkrátka mít co nejvíce důkazů a podkladů, které pak předá do pojišťovny,“ radí Václav Bálek.

Ovšem pouze v případě, že má havarijní pojistku anebo připojištění pro srážku se zvířetem. Vymáhat škodu většinou není po kom. A špatně může skončit i snaha, nechat si srnu na guláš – její cena je 16 tisíc, jelen stojí dokonce 30 tisíc – a to už se z přestupku stává trestný čin.

autor: evk
Spustit audio