DOMLUVME SE!

15. červen 2007 14:17

Diskotéka, koncert, super zážitky. Alkohol, auto, jízda, bouračka. Konec? DOMLUVME SE! Kdy a kde? Od června do prosince 2007 v celé republice na koncertních turné kapel Divokej Bill a Chinaski. Kampaň proti alkoholu za volantem. Kdo bude řídit a kdo pít?

První červnový víkend drží v letošní statistice varující prvenství. Během obou dnů se na našich silnicích stalo 779 dopravních nehod, při kterých zemřelo 14 lidí a 32 jich bylo těžce zraněno. Většina z nich byli mladí lidé.

"Smrtelných nehod mladých řidičů, "zaviněných" alkoholem, přibývá. Nechceme, aby alkohol byl příčinou lidského neštěstí a proto podporujeme projekt DOMLUVME SE!," říká David Binar z Fóra PSR.

Bezpečnost silniční dopravy je vážným problémem v celé Evropě. Projekt nastartovali před více než 10 lety v Belgii a jeho hlavním cílem je přesvědčit řidiče, aby před jízdou nepili. Po úspěchu kampaně rozhodla Evropská komise rozšířit tuto iniciativu i mezi ostatní evropské členy. Jako první se připojili Holandsko, Francie a Řecko, před 2 lety také Česká republika, která svou kampaň pod názvem DOMLUVME SE! zaměřila v první fázi především na mladé řidiče.

Alkohol test

"Podobné kampaně probíhají v celé Evropské Unii. Alkohol za volantem je všude vážným problémem. Chceme mladým vysvětlit, že alkohol za volant skutečně nepatří," dodává Zuzana Ambrožová z BESIPu Ministerstva dopravy.

Mladí mají své idoly - patří mezi ně hlavně zpěváci a hudební skupiny. Jsou ochotni za nimi přijet kamkoliv, svým idolům věří a naslouchají. V poslední době jsou jimi kapely Divokej Bill a Chinaski. Vloni například turné skupiny Divokej Bill navštívilo 130 000 mladých lidí. Obě hudební skupiny se rozhodly podpořit letošní 3. ročník kampaně DOMLUVME SE!

"Je to pořád dokola, nikdo to nechce slyšet, ale já už nechci vidět další mrtvoly, nechci se zbytečně loučit s kámošema. Nevím, jestli mně bude někdo poslouchat, ale před každým koncertem budeme hlasitě říkat - domluvte se, že ten, kdo bude řídit, nebude pít. Neumírejte zbytečně a tak nesmyslně," uvedl Vašek Bláha, frontman kapely Divokej Bill.

Skupina Divokej Bill

Kampaň začala druhý červnový víkend zahajovacím koncertem kapely Divokej Bill a bude pokračovat na dalších 14 open-air koncertech této skupiny a 15 podzimních koncertech skupiny Chinaski ve sportovních halách.
Před a po koncertech budou mít diváci možnost kontroly hladiny alkoholu, dozví se o kampani a ti, kteří "nenadýchají", dostanou dárky.

Na projektu DOMLUVME SE! se kromě jiných podílí také Ministerstvo dopravy - BESIP, FÓRUM PSR (zodpovědní výrobci lihovin), Iniciativa zodpovědných pivovarů a Evropská komise.
Informace o místech a časech konání projektu a koncertech skupin Divokej Bill a Chinaski najdete na stránkách www.domluvme-se.cz.

Mediálním partnerem projektu DOMLUVME SE! je Český rozhlas 1 - Radiožurnál.

autor: lep
Spustit audio