E-shop pro dálniční známky zatím nefunguje

1. prosinec 2020 11:13

Proč je web edalnice.cz mimo provoz jsme se ptali Jana Paroubka, pověřeného řízením státního podniku Cendis. Ten má systém na starosti.

Od začátku příštího roku čeká řidiče velká změna. Skončí totiž klasické nalepovací dálniční známky, které známe z čelních skel. Místo nich začnou platit známky elektronické. Ty si můžeme koupit už ode dneška. Ceny se pro příští rok nezmění. Roční stojí 1500 korun, měsíční 440 a desetidenní 310 korun.

Čtěte také

Nákup elektronických dálničních známek přes internetový obchod edalnice.cz ale zatím nefunguje. Podle Ministerstva dopravy by měl být v provozu běhen dneška. Přípravu systému má na starosti státní podnik Cendis. Jeho řízením je pověřený Jan Paroubek. Ve vysílání Radiožurnálu jsme ho zeptali na důvody, proč eshop není v provozu.

Aktualizace 17:00
Web edalnice.cz se kolem půl páté odpoledne podařilo zprovoznit. Řekl to Radiožurnálu Jan Paroubek, pověřený řízením státního podniku Cendis, který systém provozuje. Šlo podle něj o interní chybu. Hackerský útok vyloučil.

Co se stalo, když krátce po půlnoci bylo možné známku koupit a teď nikoliv?

"Na přelomu včerejšího a dnešního dne probíhaly ještě poslední testy, které jsme dělali. Samozřejmě jsme zkoušeli všechny ty procesy, jak mají proběhnout, že doběhne jak zápis do evidence, tak platba tam, kam má. Samozřejmě, že jsou připojení i distributoři. A následně jsme začali ještě překlápět některé části systému do toho produkčního prostředí. To znamená, v tuto chvíli některé části toho webu nejsou dostupné. Ale v průběhu dnešního dne už se ta situace změní a bude vše dostupné normálně pro každého občana."

QR kódy: Stažení aplikace Zpravodaj Zelené vlny – iOS / Android

Máte obavy z přetížení systému? Kdy se rozjede?

"Systém prošel velkými zátěžovými testy. Proběhly v posledním týdnu, se dělaly všechny tyto testy, které prověřily, řekněme, celou škálu hrozeb, které by mohly být, jak po stránce bezpečnosti, tak zátěže. Těmito testy jsme prošli velice dobře. Takže předpokládáme, že bychom měli běžnou zátěž snést velice dobře. Ty testy byly dimenzovány na mnohem větší objem, než je předpokládán."

Čtěte také

Omezujete tedy fungovaní webu úmyslně? Můžete vyloučit hackerský útok?

"Rozhodně nechci hovořit o žádném hackerském útoku. My neomezujeme v tuto chvíli žádným způsobem ten web. Probíhají tam standardní práce, které jsou při přechodu do toho produkčního prostředí. Takže v tomto ohledu se žádné hrozby neobávám. Rád bych podotknul, že pokud by si někdo vzal za cíl náš web, tak samozřejmě ta hrozba vždycky hrozí. A je to jenom otázka toho, kolik peněz je ochoten ten případný útočník do toho investovat." 

Jestliže bylo možné koupit si dálniční známku po půlnoci. Mluvil jste o testování. Jsou v tu dobu koupené známky platné? Nebyl to jen nějaký test?

"Samozřejmě všechny dálniční známky, co jsou prodány, tak už jsou platné. Nemusíte se obávat, že by nebyly jakýmkoliv způsobem platné."

Čtěte také

Jakým způsobem si můžou řidiči tedy teď koupit elektronickou dálniční známku, když nefunguje edalnice.cz?

"Máme samozřejmě ještě smluvní partnery, kterými jsou Česká pošta a Čepro. Takže na fyzických obchodních místech. Na pobočkách České pošty, nebo čerpacích stanicích Čepro. Toto bude jistě také možné. Jenom v tuto chvíli si nejsem úplně jistý, jestli při tom překlápění nebude docházet k nějakým krátkých výpadkům i na těchto obchodních místech," říká Jan Paroubek pověřený řízením státního podniku Cendis.

autoři: Adéla Paruchová , ZV
Spustit audio