Frankfurt 2015 - Elektromobily útočí na auta s běžnými pohony

16. září 2015 11:53

Auta s alternativními pohony začínají hýbat automobilovým průmyslem. Automobilka, která je nemá v nabídce nebo nevyvíjí auto s hybridním nebo elektrickým pohonem, asi bude mít problém přežít. Potvrzuje to světový autosalon ve Frankfurtu, kde se představují desítky aut, která umí jezdit bez benzínu nebo nafty.

Automobilky do vývoje elektromobilů investují miliony Eur, ale i vyplatí se jim to. Tady se nabízí srovnání s mobilními telefony, které měly na začátku taky málo výkonné baterie. S počtem prodaných kusů se ale výroba baterií pro mobily zlevňovala a výrobci mohli investovat do jejich vývoje. Stejné je to u elektromobilů.

Právě teď v září se jejich prodej od začátku nástupu elektromobility v roce 2001 přehoupl přes milion prodaných kusů. Největší počet aut do zásuvky jezdí ve Spojených státech, je to skoro tři sta tisíc vozů. Většina současných elektromobilů neujede v běžném režimu ani sto kilometrů na jedno nabití, nicméně jsou to auta určená pro pohyb po městě, kde dojezd okolo padesáti kilometrů stačí. Pro zajímavost luxusní elektromobil Tesla, který má největší dojezd, umí na jedno nabití až okolo čtyř set kilometrů.

Po České republice dnes tichých elektrických aut jezdí přes sedm stovek. Víc než polovina z nich se ale prodala jen v letošním roce, takže teď u nás prožíváme boom aut do zásuvky. Na konci roku by měla padnout hranice tisíce registrovaných elektromobilů v České republice. Podle odborníků se elektromobilita stává na evropské úrovni prioritou, v budoucnu má být každé páté prodané auto elektromobil.

Elektrické Porsche Mission E

A automobilky už vyvíjejí i luxusní elektrické vozy a přímo se v tom předhánějí. Třeba Porsche tu představuje koncept nazvaný Mission E, který má zvládnout rychlodobíjení jen za čtvrthodinu. Audi zase ukázalo studii elektrického Audi e-tron quattro, který má mít dojezd několik stovek kilometrů a měl by umět indukční dobíjení přímo z vozovky při jízdě. K tomu ale bude potřebovat speciální silnice a dálnice, které takové dobíjení umožňují.

autor: jař
Spustit audio