Hrad Loket má i v zimě otevřené brány

17. leden 2012 15:50

V pravidelném seriálu Autem po Evropě tentokrát nepojedeme přes celý kontinent. Pozveme vás na tuzemskou památku, která ale určitě stojí za vidění: hrad Loket na Sokolovsku. Ten je jedním z mála hradů, které jsou otevřené i v zimě. V tomto ročním období hrad navštíví měsíčně tisíce lidí.

Loketský hrad tu stojí více než 800 let. Sloužil k ochraně obchodní stezky, která vedla z Prahy do Chebu a přes Krušné hory dál do německých zemí.“ Po úvodních slovech průvodce pana Jardy o historii hradu se společně vypravíme po celém objektu.

„Nacházíme se v hejtmanském domě, budova je z konce 14. století,“ vysvětluje průvodce. „Za zábradlím můžete vidět ukázku čtyř stavebních slohů. Uprostřed je silné zdivo – zbytky starých hradeb z 12. století. V době renesance tato místnost sloužila jako takzvaná černá kuchyně.“

Po dřevěných schodech vystupujeme do slavnostního sálu a pan Jarda mi prozrazuje: „Tady se dnes pořádají koncerty, divadelní představení, slavnostní hostiny s plesy a podobně.“ Přes slavnostní sál a hejtmanský dům jsme přešli do další části loketské expozice. Kam se podíváte, všude jsou zbraně.

Sbírka palných zbraní a středověký žalář patří k loketským chloubám

„Ve vitrínách návštěvníci uvidí různé typy pistolí, pušek a jiných palných zbraní z různých koutů Evropy a také Orientu. Zajímavostí jsou střelecké terče, které patřily ostrostřelcům tady v Lokti v 19. století,“ poučuje mě průvodce a nutno dodat, že terče jsou opravdu pořádně prostřílené.

Nacházíme se v místech takzvaného útrpného práva. Moc příjemně se tady člověk necítí. „To je právě udělané úmyslně,“ říká pan Jarda. „Ti, na kterých bylo právo útrpné uplatňováno, se právě příjemně cítit neměli.“ Procházíme bývalým vězením a průvodce mi ukazuje: „Tady vidíte obviněného, který je natahován na skřipci, aby se doznal ke svému činu.“

Vězeňských cel je ve sklepeních loketského hradu k vidění zhruba deset. U každé kobky je informační tabule, kde si návštěvník může přečíst, co se v ní děje. Například pálení, cejchování, vsazení do klády a podobně. Ale raději se vypravíme zpátky do světa. Pan průvodce děkuje za pozornost: „A zvu vás zase někdy k další návštěvě!“

Pokud se vypravíte na hrad, můžete zaparkovat na náměstí, které je hned pod historickou památkou. Za hodinu zaplatíte deset korun. Další možností je parkoviště za čerpací stanicí, kde je stání zdarma.

ÚAMKTuristické informace v seriálu Autem po Evropě připravujeme ve spolupráci s ÚAMK.
Spustit audio