Kamery poznají telefonujícího řidiče. Budou i v Česku?

13. únor 2019 13:20

Za tragické dopravní nehody můžou podle policie často řidiči, kteří se nevěnují řízení. Patří sem i telefonování za volantem nebo jiná manipulace s mobilem. V australském Sydney teď testují speciálně upravené dopravní kamery, které umějí odhalit řidiče s mobilním telefonem v ruce.

Jak kamery poznají telefonujícího řidiče?

Celý systém se skládá z několika kamer s vysokým rozlišením a umělou inteligencí. Ty visí asi 4 metry nad silnicí a umějí sledovat, za každého počasí ve dne i v noci, co se děje v kabinách aut. Podle Martina Urbana, specialisty na kamerové systémy, pak software vyhodnocuje zaznamenaný obraz: „Důležité je, aby ten software byl schopný nějak ohodnotit, nějakou konfidencí, nebo pravděpodobností, zda se jedná o snímek, ve kterém řidič porušuje nějaký předpis. To znamená, že pravděpodobně telefonuje, nebo drží telefon.“

Urban dodává, že vytvořit takový software není až tak složité. Podle něho dnes běžně umí kamery rozpoznávat na silnicích registrační značky nebo dokonce typy vozidel.

Čtěte také

Mohly by se podobné kamery objevit v ČR?

Stejné kamery jako mají v Sydney asi ne, zatím jde totiž jen o pilotní projekt. Ministerstvo dopravy ČR ani policie zatím o pořízení podobných kamer neuvažují. Dopravní policisté v Česku ale telefonování za volantem umí odhalit už teď. Nedávno si kvůli tomu pořídili asi 200 speciálních dalekohledů. „Které mají na sobě záznamové zařízení, kterým jsou schopny na několik set metrů zachytit chování řidiče v kabině. To znamená, to co tam provádí. Nejen to, jestli tam manipuluje s telefonem. Ale například jestli sleduje notebook, což velmi často vidíme u řidičů nákladních vozidel,“ vysvětluje šéf dopravní policie Tomáš Lerch.

Vloni v Česku při tragických nehodách zemřelo celkem 565 lidí, to je nejvíc za poslední tři roky. 70 obětí policie připisuje právě tomu, že se řidiči nevěnovali řízení dostatečně.

autor: hbc
Spustit audio